Om ikke lenge er det slutt på at du betaler andre mobilpriser enn hjemme når du er på ferie i Europa. ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX
Om ikke lenge er det slutt på at du betaler andre mobilpriser enn hjemme når du er på ferie i Europa. ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX

Snart blir mobilsurfing i utlandet mye billigere

EU vedtok tirsdag å gjøre slutt på roaming-avgiftene og har bestemt at mobilprisene skal være like i Europa som hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU-parlamentet stemte i dag for et forbud mot roaming-avgifter innenfor EU.

Det betyr at du kan ringe, sende tekstmeldinger og surfe på internett til norske priser når du er på ferie i EU-land.

Dermed risikerer ikke forbrukere lenger skyhøye telefonregninger etter ferieturen. 

Gjennom EØS-avtalen vil disse reglene også gjelde for Norge og det vil koste like mye å bruke mobilen innen EU som her hjemme.

De nye reglene skal være innført innen 15. juni 2017.

I tillegg vedtok EU nye regler for såkalt nettnøytralitet, som betyr at forbrukerne er sikret full tilgang til internett uavhengig av type abonnement. Dette for å forhindre at operatører tilbyr ulike priser for tilgang til mobilsurfing avhengig av avgifter eller tjenester som tilbys der de befinner seg.

– Takket være dette vil Europa bli den eneste regionen i verden som lovlig garaneter åpent internett og nettnøytralitet. Prinsippet skal gjelde i alle 28 medlemsland, sier Pilar del Castillo, spansk medlem i Europaparlamentet til AFP.

Én Mb til maksimumspris 46 øre

Dagens vedtak innebærer at EU etter juni 2017 vil forby teleselskapene å pålegge brukerne internasjonale roaming-avgifter når de reiser innen Europa.

Når du reiser i EU skal mobilbrukere betale samme pris som i sitt hjemland uten ekstra kostnader og vedtaket pålegger teleselskapene å innføre maksimumspriser for mobiltjenester allerede fra april 2016.

  • En telefonsamtale kan ikke koste mer enn fem eurocent per minutt, tilsvarende vel 46 øre.
  • En sms kan ikke koste mer enn to eurocent, tilsvarende vel 18 øre.
  • En megabyte datasurfing kan ikke koste mer enn fem eurocent, tilsvarende vel 46 øre.

Slutt på nedsatt fart

Det har lenge vært et uttalt mål for EU-parlamentet å fjerne alle roaming-utgifter innen Europa.

Målet er et ekte indre marked innen telekom, og såkalt nettnøytralitet. Det innebærer at brukere er fri til å velge det innholdet de selv vil uavhengig av i hvilket land innen EU de befinner seg i.

Det vil også bli slutt på blokkering eller nedsatt fart for enkelte tjenester samt at betalt prioritering av linjer og hastighet ikke vil bli tillatt.

EU vil ha de sterkeste og mest omfattende åpne internett-regler i verden, med rettigheter for brukerne som skal sikre at de får det de betaler for, uavhengig av i hvilket medlemsland de befinner seg i, heter det i en pressemelding.

– Utgiftene vil falle drastisk

Avtalen sees på som et viktig bidrag for EUs plan om modernisering av Europas telesektor.

– Utgiftene til mobilitet og kommunikasjon innen EU vil falle drastisk, sier den danske EU-parlamentarikeren Jens Rohde til TV 2 Danmark.

Rohde har selv vært med å fremforhandle avtalen.