VANT PRIS: Klinikksjef og spesialist ved Det odontologiske fakultet, Anne Rønneberg. FOTO: TV 2
VANT PRIS: Klinikksjef og spesialist ved Det odontologiske fakultet, Anne Rønneberg. FOTO: TV 2

Tannlege avslørte overgrep mot barn – får pris for viktig innsats

Anne Rønneberg er tildelt Karl Evang-prisen for mangeårig innsats for å avdekke omsorgssvikt og overgrep mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klinikksjef og spesialist Anne Rønneberg ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo er tildelt Karl Evang-prisen for sitt mangeårige arbeid for å få på plass rutiner for å avdekke overgrep mot barn.

– Vi må tro det for å se det, sier Rønneberg om historiene om omsorgssvikt som har kommet frem. 

Øke bevisstheten

Klinikksjefens mål har vært å øke bevisstheten blant tannhelsepersonell om rollen de har i å avdekke omsorgssvikt og overgrep mot barn.

Rønneberg har gjort dette gjennom undervisning og opplysning gjennom seminarer landet rundt, heter det i en pressemelding fra Det odontologiske fakultet.

– Vi er de eneste som ser barna og de unge jevnlig, sier Rønneberg.

I sin takketale uttalte hun at hun tar imot prisen med stor ydmykhet og at prisen anerkjenner betydningen av at tannhelsepersonell kan gjøre en forskjell.

50.000 kroner

Anne Rønneberg mottok prisen på 50.000 kroner på Folkehelsekonferansen tirsdag.

Karl Evang-prisen deles hvert år ut til «en person eller organisasjon som har gjort en særlig innsats for å fremme folkehelse og sosiale forhold som er viktige for denne, rettssikkerhet og trygghet i barnevernet, helse- og/eller sosialtjenesten, og opplysningsarbeid og medvirkning i samfunnsdebatten om viktige barnevern-, helse- eller sosialpolitiske spørsmål», skriver Det odontologiske fakultet i en pressemelding.

I sin begrunnelse for utdelingen sier helsedirektør Bjørn Guldvog:

– Rønneberg har blant annet satt overgrep på kartet i riktig kontekst og bidratt til å skape åpenhet blant tannhelsepersonell om en tabubelagt og vanskelig sak.

Søndag fortalte TV 2 om at tannleger slår alarm om overgrep mot barn som de oppdager. Bare ifjor sendte norske tannleger 660 bekymringsmeldinger til barnevernet.