Mystisk objekt treffer snart jorden

– Det er et litt hult objekt, så det kan kanskje være en stor drivstoff-tank, sier astrofysiker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På morgenen 13. november vil et større himmellegeme treffe sjøen rett sør for Sri Lanka. Observasjoner av objektet tyder på at det ikke er noe naturlig objekt, men forskere vet ikke konkret hva det kan være. 

Slik ser objektet ut:

– De har funnet ut at det er et litt hult objekt, så det er kanskje en stor drivstoff-tank, men det er en kvalifisert gjetning, sier astrofysiker og leder av Norsk astronomisk selskap, Tor Einar Aslesen, til TV 2. 

Kan stamme fra Apollo-programmet

De første observasjonene av objektet, som har gått i langstrakt bane rundt jorden, ble gjort i 2013. Ifølge Aslesen har man siden hatt sporadisk kontakt med objektet, og regnet ut at det kommer til å treffe jorden i løpet av kort tid. 

Det har blitt spekulert i om objektet, som har fått navnet WTF1190F kan stamme fra Apollo-programmet. 

– Vi kommer nok aldri til å finne den i helfigur, men man kan analysere lyset fra den når den treffer jordatmosfæren, for å finne ut hva det kan ha vært. 

– Tyder på at vi har laget den

Objektet vil nemlig ikke holde seg intakt på turen ned mot jordoverflaten. Dermed er det ingen stor fare forbundet med hendelsen, spesielt fordi det lander i sjøen. 

– Faren er selvfølgelig om noen skulle være så veldig uheldig å ha fiskebåten sin akkurat der hvor det skulle komme ned noen rester, men det er ikke noen veldig stor sannsynlighet for. 

– Det som er interessant er at den kan ha vært lenge i bane der ute, eller kanskje bare i kort tid. Vi vet bare tilbake til 2013. Men det er interessant at den har en bane som tyder på at det er vi som har laget den. 

Det holdes nøye oppsyn med himmellegemer som går i bane rundt jorden, men de som har en langstrakt bane, slik som WT1190F, holdes det ikke like god kontroll på. Dermed kan det glippes på noen av legemene. 

– Heldigvis er ikke denne så stor. Disse programmene følger også med på de naturlige objektene, og der har vi ingen kontroll