Kina truer med å angripe USAs krigsskip
Kina er i harnisk etter at USA sendte et krigsskip til de kunstige kinesiske øyene i Sør-Kinahavet.
Da det amerikanske krigsskipet USS Lassen tirsdag formiddag seilte tett forbi den lille kunstige kinesiske øya Subi Reef i Sør-Kinahavet ble det igjen svært ampert mellom de to landene.
Den amerikanske missil-destroyeren skal ha seilt innenfor 12 sjømil fra øya, og Kina svarte umiddelbart med å sette inn to krigsskip og sende en advarsel til amerikanerne om å ikke komme nærmere ellers ville de beskytte landets interesser i området med «alle tenkelige midler».
Kina ser på USAs tilstedeværelse som en grov provokasjon.
– Det amerikanske skipet har truet Kinas suverenitet og sikkerhetsinteresser og har satt personell og fasiliteter på øyene i fare. Vi oppfordrer amerikanerne til ikke å gjennomføre provoserende handlinger. De har skadet freden og stabiliteten i området, sa Lu Kang fra Kinas utenriksministerium på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
Strides om energiressurser
Sju land i Sørøst-Asia gjør krav på ulike øyer og havområder i Sør-Kinahavet. Kineserne gjør krav på mesteparten av Sør-Kinahavet og har i løpet av kort tid klart å bygge fem kunstige øyer blant rev og skjær i et havområde de gjør krav på.
Utbyggingen, som blant annet omfatter en splitter ny flystripe, skal underbygge kinesernes krav om en stor del av havbunnen i området, et område med store energiressurser.
Ble advart på forhånd
USA anerkjenner ikke Kinas krav, og hevder også at de seilte i internasjonalt farvann tirsdag.
Regjeringen i Beijing sier skipet ble advart på forhånd, før den omstridte gjennomseilingen.
Fartøyet ble fulgt av minst ett kinesisk krigsskip mens det befant seg i havområdet som Kina gjør krav på.
USA: – Dette vil vi gjøre igjen
USAs ambassadør i Beijing er kalt inn på teppet for å forklare seg.
Advarslene ser imidlertid ikke ut til å gjøre stort inntrykk på myndighetene i USA.
De varsler flere gjennomseilinger i samme område i tiden framover.
– Dette er noe som vil skje regelmessig og er ikke et engangstilfelle. Det er ikke noe som er spesifikt knyttet til Kina, opplyser Pentagon.