Kina truer med å angripe USAs krigsskip

Kina er i harnisk etter at USA sendte et krigsskip til de kunstige kinesiske øyene i Sør-Kinahavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da det amerikanske krigsskipet USS Lassen tirsdag formiddag seilte tett forbi den lille kunstige kinesiske øya Subi Reef i Sør-Kinahavet ble det igjen svært ampert mellom de to landene.

Den amerikanske missil-destroyeren skal ha seilt innenfor 12 sjømil fra øya, og Kina svarte umiddelbart med å sette inn to krigsskip og sende en advarsel til amerikanerne om å ikke komme nærmere ellers ville de beskytte landets interesser i området med «alle tenkelige midler».

Kina ser på USAs tilstedeværelse som en grov provokasjon.

– Det amerikanske skipet har truet Kinas suverenitet og sikkerhetsinteresser og har satt personell og fasiliteter på øyene i fare. Vi oppfordrer amerikanerne til ikke å gjennomføre provoserende handlinger. De har skadet freden og stabiliteten i området, sa Lu Kang fra Kinas utenriksministerium på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Strides om energiressurser

Sju land i Sørøst-Asia gjør krav på ulike øyer og havområder i Sør-Kinahavet. Kineserne gjør krav på mesteparten av Sør-Kinahavet og har i løpet av kort tid klart å bygge fem kunstige øyer blant rev og skjær i et havområde de gjør krav på.

Utbyggingen, som blant annet omfatter en splitter ny flystripe, skal underbygge kinesernes krav om en stor del av havbunnen i området, et område med store energiressurser.

Ble advart på forhånd

USA anerkjenner ikke Kinas krav, og hevder også at de seilte i internasjonalt farvann tirsdag.

Regjeringen i Beijing sier skipet ble advart på forhånd, før den omstridte gjennomseilingen.

Fartøyet ble fulgt av minst ett kinesisk krigsskip mens det befant seg i havområdet som Kina gjør krav på.

USA: – Dette vil vi gjøre igjen

USAs ambassadør i Beijing er kalt inn på teppet for å forklare seg. 

Advarslene ser imidlertid ikke ut til å gjøre stort inntrykk på myndighetene i USA.

De varsler flere gjennomseilinger i samme område i tiden framover.

– Dette er noe som vil skje regelmessig og er ikke et engangstilfelle. Det er ikke noe som er spesifikt knyttet til Kina, opplyser Pentagon.