BEKYMRET: Politiet i Asker og Bærum er bekymret for festkulturen blant tenåringene i distriktet - og spesielt foreldrenes holdninger til det.  (Illustrasjonsfoto) Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
BEKYMRET: Politiet i Asker og Bærum er bekymret for festkulturen blant tenåringene i distriktet - og spesielt foreldrenes holdninger til det.  (Illustrasjonsfoto) Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Politiet støttes etter foreldrerefs på Facebook: – Dropp vinglasset til maten om barna er ute

Politiet i Asker og Bærum får voldsom støtte etter at de ba foreldre passe på barna sine i stedet for å la dem bli overstadig beruset på hjemme-alene-fester. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En travel helg med flere ungdomsfester fikk begeret til å renne over for politiet i Asker og Bærum mandag. «Festene var totalt ute av kontroll, hus rasert og ungdom ned i 13 års alder ble påtruffet beruset», skriver politiet.

BER FOLK TA ANSVAR: Tenåringsmor Monika Hjerpset FOTO: PRIVAT
BER FOLK TA ANSVAR: Tenåringsmor Monika Hjerpset FOTO: PRIVAT

Facebook-posten engasjerer voldsomt. I løpet av mindre enn et døgn er posten likt 6700 ganger og delt 3500 ganger. 

Mange reagerer på at velstående foreldre reiser på hytta og lar ungene være igjen uten tilsyn. 

Monika Hjerpset er en av foreldrene som har skrevet innlegg. Hun har selv to tenåringsjenter og ser kulturen på nært hold. 

– Dette gjelder ikke bare i Asker og Bærum. Foreldre reiser bort og overlater til naboen å se etter om barna oppfører seg. Dette er foreldrenes ansvar, man kan jo ikke skyve det over på naboen med mindre de er tante og onkel, sier Hjerpset, som bor på Nøtterøy i Vestfold. 

– Hva tenkte du da du leste advarselen fra politiet? 

– Det var på tide at politiet sier disse tingene. Vi foreldre har et stort ansvar. 

Selv sier hun at de alltid har prioriotert å kjøre barna til og fra fest, at de alltid er hjemme og tilgjengelige. 

KRITISK: Vestkantpappa Torkel Brekke mener at mange norske foreldre er blåøyde.  FOTO: PRIVAT
KRITISK: Vestkantpappa Torkel Brekke mener at mange norske foreldre er blåøyde. FOTO: PRIVAT

– Dropp vinglasset til maten dersom barna er ute. Dessuten er det lurt å ha taxipenger liggende på bordet hjemme slik at de vet at dersom de har drukket opp eller brukt opp alle pengene sine kan de uansett sette seg i en taxi hjem, sier hun. 

Blåøyde foreldre

Vestkantpappa Torkel Brekke skrev i fjor en kronikk om drikkekulturen på vestkanten, og fraværende foreldre.  Den engasjerte voldsomt. 

– Jeg synes foreldre er blåøyde. I høst kom også nye tall som viser at rusbruk på vestkanten er veldig høyt. Advarselen fra politiet viser at politiet er fullt innforstått med hva som skjer, mens foreldre bare gir slipp, sier Brekke til TV 2. 

Det han viser til er en ny studie gjort av gjort av forskere på Universitetet i Oslo og NOVA som viser at vestkantungdom drikker atskillig mer enn jevnaldrende på østkanten. 

Mindre enn halvparten av ungdommene i Oslos fattigste bydeler drikker alkohol, mot over 80 prosent av deres jevnaldrende i 10. klasse og første klasse på videregående skole i de tre rikeste bydelene Ullern, Frogner og Vestre Aker.

Ungdommene på den velstående vestkanten drikker seg også oftest fulle.

Samtidig viser forskningen at det totalt sett er en større andel med alkoholproblemer i velstående områder, både på grunn av tilgang på alkohol og drikkekulturen. 

Snakk med barna

Brekke, som selv bor på Nordberg i Oslo og er far til to tenåringer, mener det er viktig å ha åpne og ærlige diskusjoner med barna sine.

– Jeg tror det er viktig med kunnskap. Kunnskap om skadevirkningene av rus, både på kort og lang sikt. Det finnes masse dokumentasjon på at det å være drita full jevnlig er skadelig både for kroppen og hjernen.

Han mener det viktigste er å kunne snakke med ungdommene om dette på en saklig måte i rolige former.

– At skadepotensialet er spesielt stort for unge blir ofte underspilt, veldig mange oppfatter dette som endel av norsk kultur og sier at sånn har det alltid vært, sier han. 

Foreldre må også ta som en selvfølge at de kan snakke med hverandre om fester og rus, uten at ungdommene har noe veto over samtalen som foregår mellom foreldrene, mener han.

Viktig påminnelse

REKTOR: Ola Schiager på Bjørnegård skole i Bærum.  FOTO: BJØRNEGÅRD SKOLE
REKTOR: Ola Schiager på Bjørnegård skole i Bærum. FOTO: BJØRNEGÅRD SKOLE

Ola Schiager er rektor på Bjørnegård skole i Bærum. Han er glad for at politiet i distriktet kom med denne advarselen.
Han har også delt innlegget på skolens egne facebook-sider. 
– Jeg synes dette er en viktig påminnelse til foreldre, og derfor delte jeg det på skolens egne sider, sier han. 

Ungdomsskolerektoren har faste møter med forebyggende enhet i politiet og kjenner godt til det som skjer i området. 

– Vi samarbeider veldig godt med nærpolitiet, og tar ofte en prat. Jeg sier fra til dem dersom jeg vet om arrangementer, og det gjør de også.

Men det er ikke alltid det er planlagte arrangementer som fører til bråk. 

– Foreldrene har kanskje reist på hytta og sagt at ungdommene kan ha to-tre stykker på besøk. Så får de det fryktelig travelt med å komme hjem når politiet ringer og det står 70 stykker utenfor, forteller han.

Tirsdag kveld er det møte i Foreldreutvalget på Bjørnegård skole, og rektoren regner med advarselen fra politiet blir et tema. Tidligere har skolen hatt temamøte om nettopp dette der politiet hadde invitert seg. 

– Det er et av de best besøkte temamøtene vi har hatt. Vi er nærme Sandvika og politiet forteller om hva som rører seg der, hvor det er lurt å være og ikke. Jeg opplever en oppriktig interesse fra foreldrene om ungdommens ve og vel, sier han til TV 2.