VOLDTEKTSTILTALT: Julio Kopseng, som tidligere har vært danser i både NRK- og TV 2-program, må møte i retten igjen. FOTO: TV 2
VOLDTEKTSTILTALT: Julio Kopseng, som tidligere har vært danser i både NRK- og TV 2-program, må møte i retten igjen. FOTO: TV 2

Kvinne i retten: – Ble voldtatt av Kopseng da jeg var 15 år

OSLO TINGRETT (TV 2): Den tidligere TV-danseren Julio Kopseng står tiltalt for åtte voldtekter og ett voldtektsforsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag møtte Julio Kopseng i retten for tredje gang, tiltalt for åtte fullbyrdede voldtekter og ett voldtekstforsøk.

Han erkjenner ikke straffskyld og ønsker ikke forklare seg for retten. Han har heller ikke forklart seg for politiet i disse sakene.

Fra tidligere er er 38 år gamle Kopseng dømt i 2013 for voldtekt av to kvinner. I februar i år ble han dømt til 15 års forvaring for å ha forgrepet seg på ni kvinner. Denne dommen er anket.

Følte seg lammet

Etter aktors og forsvarers innledning forklarte den første av ni fornærmede i saken seg for retten. Kvinnen skal ha blitt dopet ned og voldatt av Kopseng sommeren 2001.

– Det er godt å sitte her i dag, at dette tas så alvorlig. Voldtekt er fortsatt et tabu, sier kvinnen.

Fornærmede var 15 år gammel da voldtekten skal ha funnet sted. Kvinnen forteller at hun og en venninne traff tiltalte på badestrand, og endte senere opp på et utested på Karl Johan. Kvinnen husker ikke hva som ble drukket.

Deretter skal hun og tiltalte ha tatt taxi hjem til ham. Verken fornærmede eller hennes venninne husker hvorfor hun og Kopseng endte opp alene. Hva som har skjedd videre er tåkete. Kvinnen husker kun bruddstykker, og følte på dette tidspunktet at hun ikke hadde kontroll over egen kropp.

– Jeg følte meg lammet, på en annen måte når jeg er full, forklarer kvinnen.

Ung og uerfaren

Det var i tiltaltes leilighet at voldtekten fant sted, ifølge kvinnen, som sier at hun husker at hun sa nei.

– Hva tenkte du foregikk?, spør aktor.

– Nå kommer han til å voldta meg.

Kvinnen beskriver at hun våknet og at hun skjønte at de hadde hatt samleie, men at det tok tid før hun innså at det dreide seg om en voldtekt.

– Jeg var ekstremt ydmyket, flau, redd og lei meg, sier kvinnen.

– Jeg var så ung og uerfaren, jeg visste ikke om dette var min feil. Den første innskytelsen var at det var min feil.

Det skulle ta mange år før kvinnen anmeldte voldtekten, og dette skjedde først etter at hun fikk vite at det fantes mange flere som skal ha opplevd det samme i møte med Kopseng. 

Forsvarer Veum spurte fornærmede inngående om hva hun husket umiddelbart fra den kvelden, og hva hun har husket i nyere tid. 

Kvinnen svarte at enkelte ting fra den kvelden har kommet tilbake til henne når hun har forsøkt å bearbeide hendelsen.

– Framstilt som et monster

Johnny Veum og Djordje Borojevic er forsvarer for 38-årige Kopseng.

I sin innledning la Veum vekt på at mange av voldtektene ligger flere år tilbake i tid, men er anmeldt først i nyere tid. Man vet dermed ikke hvordan kvinnenes hukommelse har blitt påvirket i mellomtiden, uttaler forsvareren.

Han peker videre på at medieomtalen kan ha påvirket både dommere og meddommere.

– De som skal være dommere og meddommere har dannet seg et bilde av dette «monsteret», sier Veum, som mener politiet har sendt ut et budskap som sverter Kopseng og at de involverte i sakene ikke har vært tilstrekkelig objektive.