OFFENTLIGGJORDE RESULTAT: Under et intervju med Aps nestleder, Hadia Tajik, avslørte NRKs programleder prognoser åtte minutter før sperrefristen. FOTO: NRK / SKJERMDUMP
OFFENTLIGGJORDE RESULTAT: Under et intervju med Aps nestleder, Hadia Tajik, avslørte NRKs programleder prognoser åtte minutter før sperrefristen. FOTO: NRK / SKJERMDUMP

Valgtabbe koster NRK 600.000 

Statskanalen må betale for at de avslørte sine egne valgdagsmålinger før den nasjonale fristen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medietilsynet har ilagt NRK en bot på 600.000 kroner fordi de offentliggjorde valgdagsmålingen før klokken 21 på valgkvelden 14. september. 

Det var NRKs Lisbeth Skei (57) som glapp tallene i et intervju med Hadia Tajik åtte minutter før det var lov. 

«Valgresultater og prognoser som er laget på grunnlag av undersøkelser foretatt den dag eller de dager valget foregår, kan ikke offentliggjøres før tidligst kl. 21 på valgdagen mandag», heter det i paragraf 9-9 i Valgloven.

– Hensikten med regelen er ro rundt stemmegivningen og at velgerne skal få avlegge sin stemme uten å bli påvirket av hva andre har stemt, og av tendenser som blir avdekket mens valget pågår, forklarer områdedirektør Gudbrand Guthus i Medietilsynet i en pressemelding.

– Beklager på det sterkeste

«En tabbe og vi beklager på det sterkeste», skrev magasin- og debattredaktør Kyrre Nakkim på Twitter like etter hendelsen.

– Prognosene for Aps måling ble omtalt før sperrefristen. Det er en tabbe som vi beklager på sterkeste, sier kommunikasjonssjef i NRK, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, til TV 2.

– Hva gikk galt?

– Det vet jeg ikke. Dette er regler som er godt kjent i redaksjonen, og det er drevne folk vi har. Så uten å spekulere vil jeg tro det var kampens hete, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Hun sier NRK er lei seg og vil i første omgang beklage.

Bot på 100.000 til Svelviksposten

Også Svelviksposten publiserte opptalte forhåndsstemmer for tidlig og får 100.000 kroner i gebyr. 

– I begge tilfellene har det blitt begått klare brudd på regelverket, sier Guthus.

Tilsynet opplyser at det imidlertid er store forskjeller mellom de to bruddene.