RISIKERER NY FORVARINGSDOM: Julio Kopseng, som tidligere har vært danser i både NRK- og TV 2-program, må møte i retten igjen. FOTO: TV 2
RISIKERER NY FORVARINGSDOM: Julio Kopseng, som tidligere har vært danser i både NRK- og TV 2-program, må møte i retten igjen. FOTO: TV 2

Kopseng tilbake i retten tiltalt for åtte voldtekter: Nekter å forklare seg

OSLO TINGRETT (TV 2): Den tidligere TV-danseren erkjenner ikke straffskyld når han nå møter i retten for tredje gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken oppdateres fortløpende:

Tirsdag møtte Julio Kopseng i retten for tredje gang, nå tiltalt for åtte fullbyrdede voldtekter og ett voldtekstforsøk.

I 2013 ble 38 år gamle Kopseng dømt for voldtekt av to kvinner. I februar i år ble han dømt til 15 års forvaring for å ha forgrepet seg på ni kvinner. Denne dommen er anket.

Før aktor startet sitt innledningsforedrag ble Kopseng spurt om han erkjenner straffskyld. Han svarte nei på samtlige tiltalepunkter.

I sitt innledningsforedrag sier aktor Irlin Irgens at Kopseng ikke har villet forklare seg for politiet i denne saken.

– Han kommer ikke til å forklare seg under rettsforhandlingene her, sier Irgens, som legger til at hun ble endelig informert om dette først i dag.

I dette ligger det at man ikke er kjent med hvordan Kopseng forholder seg til noen av tiltalepunktene, annet enn at han ikke erkjenner straffskyld. 

Kopseng har forklart seg i tidligere rettssaker, men benytter seg altså nå av retten til ikke å forklare seg. Tiltalte kan imidlertid ombestemme seg underveis i rettsforhandlingene.

Bedøvende midler

Politiet har tidligere betegnet Kopseng som Norges verste serieovergriper noensinne.

Flere av voldtektene i tiltalen ble anmeldt først etter at 38-åringen ble identifisert i media.

Overgrepene skal ha skjedd på flere adresser i Oslo, på et hotell på Hønefoss og på Bali i Indonesia mellom 2001 og 2012. Kopseng skal blant annet ha brukt bedøvende midler på flere av kvinnene før han voldtok dem.

AKTOR: Statsadvokat Irlin Irgens. FOTO: Ida Falch-Olsen/TV 2
AKTOR: Statsadvokat Irlin Irgens. FOTO: Ida Falch-Olsen/TV 2

Kan være påvirket av media

Johnny Veum og Djordje Borojevic er forsvarer for 38-åringen.

I sin innledning understreket Veum at kun én av dommene er rettskraftige. Han la videre vekt på at mange av voldtektene ligger flere år tilbake i tid, men er anmeldt først i nyere tid. Man vet dermed ikke hvordan deres hukommelse har blitt påvirket i mellomtiden, uttaler Veum.

– Det er en utfordring, sier han.

Forsvareren understreket også at det er én og samme person som har gjennomført de fleste avhørene av ofrene i saken. Han peker videre på at medieomtalen kan ha påvirket både dommere og meddommere.

– De som skal være dommere og meddommere har dannet seg et bilde av dette «monsteret», sier Veum, som mener politiet har sendt ut et budskap som sverter Kopseng.

– Slik denne saken har utviklet seg innebærer det at kravene til rettssikkerhet må være skjerpet. Ingen har så langt vært objektive i denne saken, ikke politiet, ikke media og ikke domstolen.

Veum sier hans klient har følt at alt han har sagt i retten tidligere har blitt brukt mot ham, og at han derfor har valgt å ikke forklare seg i denne saken.

Saken oppdateres