3.500 år gammel krigers grav avdekket i Hellas

Arkeologer har avdekket en 3.500 år gammel grav i Hellas med levninger og skatter etter en gresk kriger. Graven har vært urørt til nå.

En hårkam laget av elfenben var blant gjenstandene som ble funnet i graven. Foto: AFP PHOTO / GREEK MINISTRY OF CULTURE
En hårkam laget av elfenben var blant gjenstandene som ble funnet i graven. Foto: AFP PHOTO / GREEK MINISTRY OF CULTURE

– Skattene som er avdekket, er de viktigste som har blitt funnet på 65 år på det greske fastland, heter det i en uttalelse fra det greske kulturdepartementet mandag.

Det var amerikanske arkeologer som fant graven. Der har krigerens skjelett ligget urørt i mer enn 3.500 år sammen med en haug skatter. Skjelettet lå i en trekiste.

På grunn av funn i graven anser de skjelettet for å ha tilhørt en til nå ukjent kriger, men tydeligvis var det en viktig person, mener arkeologene.

Trolig var han en mann i alderen 30-35 år. Han var gravlagt sammen med en rekke gullsmykker, perler, ringer, et bronsesverd med gull- og elfenbeinshåndtak, sølvvaser og elfenbeinskammer. Smykkene er dekorert i minoisk stil.

Den minoiske kulturen oppsto på Kreta og hadde sin storhetstid mellom år 2.000 før Kristus og 1.450 før Kristus.

Arkeologene Jack L. Davis og Sharon R. Stocker ved Universitetet i Cincinnati har identifisert mer enn 1.400 forskjellige gjenstander.

Graven er 2,4 meter lang og 1,5 meter bred og ble avdekket etter utgravninger som startet i mai nær Pylos, på samme sted som palasset Nestor sto, sørvest på den halvøya Peloponnes. Nestor er et palass som ble bygget mellom år 1.300 og 1.200 før Kristus. Ruinene ble avdekket i 1939. (©NTB)