Star Wars-galskap under valget med 132 (!) partier

Chewbacca ble tatt for å ha kjørt Darth Vader ulovlig til stemmelokalet og Keiser Palpatine ble valgt inn i byrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kunne 26 millioner ukrainere gå til valgurnene og velge mellom 132 partier i et lokalvalg som mer og mer ligner på en parodi.

I alt skulle det velges 160.000 lokalpolitikere til 10.000 valgkretser. I de østlige delene av landet, som opprørsgrupper kontrollerer, var det ikke mulig å stemme.

Valgresultatet er ikke klart før onsdag, men lenge har det stått klart at mange innbyggere har liten tro på at det vil forandre noe som helst.

Derfor er det mange som istedet driver gjøn med demokratiet på surrealistisk vis.

STEMMEKLAR: Darth Vader forsøker forgjeves å avgi stemme i lokalvalget. FOTO: REUTERS
STEMMEKLAR: Darth Vader forsøker forgjeves å avgi stemme i lokalvalget. FOTO: REUTERS

Chewbacca pågrepet

Valgdagen startet med at den behårete figuren Chewbacca fra Star Wars-filmene ble pågrepet av politiet i Odessa mens han kjørte en bil på vei til valglokalet.

I passasjersetet satt en politisk kandidat kledt ut som Darth Vader. Han er forøvrig oppført som Darth Vader på listen over kandidater folket kan stemme på. 

Chewbacca hadde ikke identitetspapirer med og ble derfor pågrepet av politiet for å ha ført en ulovlig valgkampanje.

Darth Vader, som hadde sitt pass på seg, erklærte umiddelbart pågripelsen av Chewbacca som ulovlig og hevdet det var hans kjæledyr og tjener og derfor ikke trengte identitetspapirer på seg.

Iført Chewbacca-kostymet ble mannen stilt foran en dommer i rettssalen i Odessa og dømt til 50 kroner i bot.

Fikk ikke lov å stemme

REPRESENTANT: Dmitry Viktorovich aka Keiser Palpatine er trolig valgt inn i bystyret i Odessa.
REPRESENTANT: Dmitry Viktorovich aka Keiser Palpatine er trolig valgt inn i bystyret i Odessa.

Heller ikke den onde Sithlorden hadde hellet med seg, da han kom frem til valglokalet fikk han ikke lov å stemme fordi hans navn ikke stod på papirene over registrerte velgere.

Overfor de fremmøtte pressefolkene uttrykte den svartkledte at valgfunksjonærene drev massiv svindel.

– Imperiet tillater dobbelt statsborgerskap, sa han med sin hese stemme.

Keiser Palpatine valgt inn i bystyret

En som derimot faktisk klarte det er Dmitry Viktorovich (25), som stilte til valg i Odessa som Star Wars-figuren keiser Palpatine.

Alt tyder på at han har fått så mange stemmer at han er innvalgt medlem i bystyret i Odessa, skriver en lokal avis. I et av distriktene skal han ha oppnådd hele 54,4 prosent av stemmene på valgdagsmålinger.

Det er ikke første gang Darth Vader dukker opp ved ukrainske valg. Ved fjorårets presidentvalg stilte hele 16 registrerte kandidater under navnet Darth Vader, ifølge det ukrainske nyhedsbyrået UNIAN.

STATUE: Kraften var tilstede da den nye Darth Vader-statuen ble avduket i Odessa nylig. Den står strategisk plassert der det tidligere stod en Lenin-statue. FOTO: REUTERS
STATUE: Kraften var tilstede da den nye Darth Vader-statuen ble avduket i Odessa nylig. Den står strategisk plassert der det tidligere stod en Lenin-statue. FOTO: REUTERS

En annen kandidat som lyktes å få nasjonal oppmerksomhet er ordførerkandidat i Odessa, Valeria Propenko (21), som publiserte sitt politiske manifest like før valget, en egenprodusert strippevideo.

OSSE skryter av valget

Internasjonale valgobservatører beskriver lokalvalget som velorganisert og demokratisk, men peker samtidig på et behov for reformer.

– Det kompliserte rettssystemet, mektige økonomiske gruppers dominans over valgprosessen og det faktum at nesten all valgkampdekning i mediene var betalt, viser at det fortsatt er behov for reformer, heter det fra valgobservatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

De opprørskontrollerte fylkene Luhansk og Donetsk planlegger egne lokalvalg til vinteren.

Lokalvalget ble for øvrig skjemt av at velgerne ikke fikk mulighet til å stemme i Mariupol, en strategisk viktig havneby sørøst i Ukraina på grensen til de krigsherjede områdene.