BEKYMRET: Politiet i Asker og Bærum langer ut mot foreldre, og ber dem passe bedre på hva barna deres gjør. (Illustrasjonsfoto) Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
BEKYMRET: Politiet i Asker og Bærum langer ut mot foreldre, og ber dem passe bedre på hva barna deres gjør. (Illustrasjonsfoto) Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Politiet langer ut mot foreldre etter cannabis-fester: – Våkn opp!

Politiet i Asker og Bærum er lei av kranglete, fulle tenåringer på hjemmefester ute av kontroll, og som foreldrene ikke vet hvor er. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdomspatruljen i Asker og Bærum politidistrikt la mandag ut en krass melding på Facebook, der de tar et oppgjør med foreldrene i distriktet. Men det er ikke første gang de advarer mot fyll blant tenåringer. 

– Vi er fortsatt vel så bekymret, hvis ikke mer. Vi synes ikke det har blitt noen bedring, sier leder for ungdomspatruljen i Asker, politiførstebetjent Trine Svartås, til TV 2.

Fester totalt ute av kontroll

FORELDRE I ASKER OG BÆRUM - VÅKN OPP! Til tross for gjentatte oppfordringer og advarsler til foreldre/ foresatte i...

Posted by Ungdomspatruljen Asker og Bærum politidistrikt on 26. oktober 2015

Det er en travel helg med flere ungdomsfester som har fått begeret til å renne over for politiet. «Festene var totalt ute av kontroll, hus rasert og ungdom ned i 13 års alder ble påtruffet beruset», skriver politiet. 

Posten treffer tydeligvis en nerve, for over 3000 personer på Facebook har likt den , og den er delt over 1000 ganger, bare på noen timer. 

– Vi har skrevet det der for å nå ut til foreldrene, så det er bra at vi tydeligvis når ut til mange, sier Svartås. 

15-åring til legevakt med hallusinasjoner

I helgen måtte en 15-åring kjøres til legevakt av en politipatrulje som oppsøkte en fest som var ute kontroll. Han hadde hallusinasjoner, store kroppssmerter og brekninger. 

– På den festen var det nærmere 100 stykker. Det var utrolig mange der, men patruljen måtte fokusere på å få 15-åringen til legevakt. 

Politiet tror at gutten hadde fått i seg syntetisk cannabis. Heldigvis gikk det bra med ham denne gangen.

– Det er mer vanlig at det er naturlig cannabis, men det er et stort problem. Vi har hørt om og sett flere tilfeller der de lager brownies som inneholder cannabis. Vi ønsker at foreldrene skal bli oppmerksomme på det, for de er ganske kreative, disse barna, sier Svartås.

Annerledes å være 15 i 2015

Hun forteller at de har oppdaget oppskrifter på slike brownies på mobiltelefonene til tenåringer, når de etterforsker straffesaker. 

Svartås og kollegene ønsker at foreldrene nå våkner opp og forstår at dette er et stort problem.

– Det er greit nok at ungdommer tar seg en fest, men det er forskjell på da de var 15, og å være 15 i 2015, sier Svartås, og viser blant annet til at det er en økende problematikk knyttet til bruken av ulovlige rusmidler i distriktet. 

– Å diskutere pålegg med en 15-åring er helt uaktuelt

Et annet problem Asker og Bærumspolitiet tar opp, er måten ungdommene snakker til patruljene som skal avslutte en fest som er ute av kontroll. 

– Det er alltid flere som må diskutere om å få fortsette, nekter å forlate stedet og lurer på hvordan politiet kan ha rett til å gjøre som de gjør. Å stå og diskutere pålegg med en 15-åring er helt uaktuelt for politiet, da skal ungdommene reise derfra. 

Ifølge politiet gjelder problemene de tar opp alle slags «typer» ungdom, og ber foreldre tenke over om det kan gjelder nettopp deres barn. 

«Skulle jo overnatte hos en kompis»

Politiet er også bekymret for at det ikke er ansvarlige voksne tilstede på festene. Spesielt viktig er det også ifølge Svartås å følge med på hva ungdommene skal gjøre, og undersøke om det stemmer. 

– Ofte når vi ringer og sier at en tenåring er fanget opp og er beruset, så vet de ikke om det. Så sier de at ungdommen «skulle jo overnatte hos en kompis». Da har de ikke kontrollert det godt nok. 

– Foreldre må ikke være naive, men nysgjerrige. Det er også forebyggende å kjøre og hente. Da er sjansen for at de drikker mindre tilstede, når de blir hentet om noen timer, sier Svartås.