50 gram bearbeidet kjøtt om dagen øker faren for å få tykktarmkreft med 18 prosent. Foto: AP/Seth Wenig
50 gram bearbeidet kjøtt om dagen øker faren for å få tykktarmkreft med 18 prosent. Foto: AP/Seth Wenig

Kreftforeningen om pølse-advarsel: – Tobakk er det virkelig farlige

WHO plasserer pølser og bacon i samme kategori som som sigaretter og arsenikk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye studien fra Verdens helseorganisasjon (WHO) dokumenterer en klar sammenheng mellom bearbeidet kjøtt, som bacon og pølser, og risiko for kreft

I studien plasseres pølser, skinke og bacon i samme kategori som kreftfremkallende stoffer som sigaretter, alkohol, arsenikk og asbest. 

– Ikke noe nytt

– Det er ikke noe nytt i denne rapporten, både studiene og resultatene er kjent fra før, sier Dag Henning Reksnes, direktør ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Frykter du nedgang i salget av norske kjøttprodukter? 

– Det er viktig at vi forstår hva denne rapporten handler om. Det er altså en oppsummering av en rekke studier, og så har en sagt at bearbeidet kjøtt plasseres i kategori 1, fordi en mener å ha sterke nok bevis for at det er en sammenheng mellom kreft og kjøtt. Men det er ikke sagt et ord om hvor farlig det egentlig skulle være, sier Reksnes. 

Han legger til at kostholdsrådene, som norske myndigheter gir, er en god veiledning for flest i forhold til kjøttforbruket. 

I kostholdsrådene fra helsedirektoratet anbefales det at vi spiser mindre kjøtt, og mer fisk og grønnsaker enn vi gjør i dag. 

Bearbeidet kjøtt kan skade dna

Rapporten fra WHO slår blant annet fast at bare 2 skiver med bacon daglig øker risikoen for tarmkreft med nesten 20 prosent, ifølge forskerne.

Når kjøtt bearbeides dannes stoffer som kan skade dna. 

– Dna-skading kan gi en mutasjon som kan føre til kreft, og det er bakgrunnen for at man ønsker å få ned forbruket, sier Helle Knutsen, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. 

Kreftforeningen: – Ikke få panikk

Kreftforeningen mener folk ikke skal få panikk nå. 

– Dette handler om en kategorisering, hvor kjøtt og sigaretter har havnet innenfor samme gruppe. Det betyr ikke at de er like farlige. Man skal vite at tobakk er det virkelig farlige i forhold til kreft, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforningen. 

Kreftforeningen tar ikke til orde for at visse kjøttprodukter nå bør merkes. 

– Den eneste plassen jeg virkelig vil ha stor merking er på  tobakkspakkene, for de stiller i en helt annen klasse, sier Ryel.