NAM: Steinbit kaker med egg og baconsmør, ertepure og stekte båtpoteter. Foto: TV 2
NAM: Steinbit kaker med egg og baconsmør, ertepure og stekte båtpoteter. Foto: TV 2

Imponér middagsgjestene med steinbitkaker i baconsmør

Slik lager du en imponerende og smakfull middag av steinbit slik de gjorde i Fingrene av fatet på tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag er det fisk som står på menyen i Fingrene av fatet. 

Kokk Benedicte Eriksen og komiker Siri Kristiansen har laget følgende herlige rett.

Steinbit kaker med egg og baconsmør, ertepure og stekte båtpoteter

 

Ingredienser:

  • 600g steinbit 
  • 2ts salt
  • 1dl melk
  • 4dl fløte
  • 1,5 ss potetmel
  • 1 bunt gressløk, hvitløk, pepper
  • 200gr smør, nøytral olje til steking
  • 2egg
  • 200gr bacon
  • 400gr selskapserter (petit pois)
  • 200gr mandelpotet, salt og pepper, litt timian, og en rund olivenolje(til å ha på potetene etter steking)
  • 1sitron, persille

Fremgangsmåte:

  1. Del potetene i fine båter og ha på litt nøytral olje, salt, pepper og litt fin hakket timian. Sett i ovnen på 180 grader i cirka 20 min.
  2. Sett egg på kok til det blir hardkokt (cirka 11min sett de i kaldt vann for å kjøle seg ned litt).
  3. Kjør 500gr steinbiten (100g grovhakkes) og salt sammen i en foodprosessor, spe så ut med 1dl melk og 1dl fløte, potetmel og 1 fedd hvitløk, kjør det til en masse, rør inn gressløk, grovhakket fisk og pepper. Smak til med litt sitron (gjerne også litt sitronskall, ikke mye).
  4. Kutt bacon i terninger. Terningene brunes litt i en gryte. Tilsett smør og la det stå på middels høy varme til det er gyllent og sprøtt.
  5. Kjør ertene i mikser sammen med hvitløk, salt og pepper, ha det over i en gryte, rør inn litt smør og fløte og smak til (ikke svi dette).
  6. Form kaker av fiskemassen med hendene og legg i panna sammen med smør, stek i cirka 4min på hver side. Fiskekakene skal få en gylden skorpe
  7. Hakk opp egg og persille og ha i baconsmøret.
  8. Ta ut potetene fra ovnen.
  9. Sjekk at ertepureen smaker godt.

Daniel & Tore Strømøy disket opp med sin luksus-fiskekake

«Delux» Fiskekaker med bakt løk krem, syltet majones og løyrom.

  • 300 gr sei, uten skinn og bein
  • 100 gr frosne kamskjell
  • 1 ts potetmel
  • 1 stk eggehvite
  • ½ bunt gressløk
  • 2 dl fløte

Bakt løkkrem

  • 400 gr mandelpoteter, skrelt
  • 2 dl blåskjell
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 1 kvast estragon
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 dl hvitvin
  • 2 stk sjalottløk, skrelt og kuttet i skiver.
  • 1 stk eggehvite
  • 2 dl fløte
  • 1 chifong
  • 3 stk gasspatroner

Syltet majones

  • 2 stk conrnichones, kuttet
  • 1 ss kapers
  • 2 dl majones
  • Litt lake og pepper
LUKSUS: Fiskekaker med bakt løk-krem. Foto: TV 2
LUKSUS: Fiskekaker med bakt løk-krem. Foto: TV 2

Topping

  • Sprø bacon
  • Cress
  • Løyrom

 

  1. Forvarm en stekepanne og en kasserolle med vann til potetene.
  2. Lag fiskekakefarsen ved å kjøre iskald fisk, kamskjell, potetmel og salt. Ha i eggehviter i en foodprossesor og spe med fløte. Vend inn gressløk.
  3. Sett potetene på kok.
  4. Damp blåskjell i 2 minutter i en veldig varm kasserolle med gulrot, løk, estragon, hvitløk og hvitvin. Siles.
  5. Brun ringer av sjalottløk til de er gylne.
  6. Pisk eggehviter fra 1 egg.
  7. For å lage løkkremen, kjør de kokte potetene, blåskjellkraft, fløte og gylne løkringer i en foodprosessor. Vend inn pisket eggehvite og hell på gassflasken. Tilsett 3 gasspatroner.
  8. Lag fiskekakene, stek dem gylne. Et par minutter på hver side, litt etter størrelse og tykkelse.
  9. Lag syltet majones.
  10. Stek bacon