Lars Petter Nordhaug får ny trener.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lars Petter Nordhaug får ny trener. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ny trener skal gjøre Nordhaug til gullkandidat i Rio-OL

Gabriel Rasch (39) skal forløse Lars Petter Nordhaugs «enorme potensial».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Potensialet hans er enormt. Det gjelder bare å få det ut, sier Gabriel Rasch til TV 2. 

Foran 2016-sesongen tar han over treneransvaret for 31 år gamle Nordhaug. Og han setter høye mål:

Først og fremst handler det om å gjøre det godt for Team Sky i Ardenner-klassikerne på våren. Når sommeren kommer, skal 31-åringen forhåpentligvis være Norges sterkeste kort i OL. 

– I den løypa er han en av dem som virkelig kan gjøre det best, mener Rasch. 

 – Er han klar for å ta steget bort fra hjelperytterrollen og være kaptein for Norge?

– Jeg ser mer for meg at han skal ha en fri rolle. Det er da han normalt sett kjører best, svarer treneren. 

Gabriel Rasch (t.h) og Lars Petter Nordhaug syklet sammen da Edvald Boasson Hagen vant VM-sølv i 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Gabriel Rasch (t.h) og Lars Petter Nordhaug syklet sammen da Edvald Boasson Hagen vant VM-sølv i 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nordhaug sier til TV 2 at han er fornøyd med sin nye trener og gleder seg til samarbeidet.

– Artetxte var dyktig, men det blir noe annet å jobbe tett med en som kjenner meg veldig,veldig godt, snakker norsk, bor i nærheten og som kan følge opp fysisk og være tilstede. I tillegg har Gabba syklet selv og i samme området som jeg trener. Han har masse erfaring og har en fin personlighet. Han vil få sparring fra både landslagssjef Stig Kristiansen og de andre trenerne i Sky, så det er en stor kunnskapsbank han kan benytte seg av, sier Nordhaug.

– Tåler mye juling

Rasch tar over treneransvaret for Nordhaug etter spanjolen Xabier Artetxe. Dette blir første gang den tidligere rytteren - som også er sportsdirektør i Team Sky - skal være trener for en utøver. 

– Jeg kjenner Lars Petter veldig godt, og har aldri syklet med en som kan få så mye juling underveis i et ritt og likevel ha nok punch i beina til avslutningen. Der er han unik. Men en ting vi må jobbe med er å bli mer stabil gjennom hele sesongen. Han er veldig dyktig til å toppe formen inn mot enkelte løp, men det er viktig at han blir bedre i de periodene han er i dårlig form, forteller Rasch. 

2016-sesongen blir svært viktig for Nordhaug, som da går inn i sitt siste kontraktsår med Sky. Trener Rasch kommer til å bruke landslagssjef Stig Kristiansen som en sparringspartner for å lage et opplegg som er best mulig for sin utøver. Kristiansen var treneren til Rasch da han var aktiv. 

– Hva slags potensial ser du i Nordhaug?

– Han har topp 3-potensiale i Ardenner-klassikerne. Men før vi kommer dit, tidligere på våren, så bør han allerede ha noen seire å se tilbake på. Men det blir ikke lett for ham i Sky neste år. Vi har hentet inn Michal Kwiatkowski, som er relativt hissig i Ardenner-klassikerne, så Lars Petter kan fort ende opp i en hjelperytterrolle. Når det er sagt, så er man ikke så låst til kapteinen i disse endagsrittene, der handler det ofte om å ta sjansen når den dukker opp.