Sist gang Sheffield Wednesday slo Arsenal, skjedde dette. Nå er storklubben på vei tilbake

– Et av øyeblikkene alle forbinder meg med, sier Petter Rudi. Han husker imidlertid ikke sluttresultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sheffield Wednesday-Arsenal (20.45) | TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no. 

26. september 1998 slo Sheffield Wednesday Arsenal 1-0 hjemme på Hillsborough.

Det er den siste gangen at «Uglene» fra Sheffield beseiret «kanonene» fra London, men kampen huskes for noe helt annet.

For selv om oppgjøret ligger langt fremme i hjernebarken for de fleste som er interessert i Premier League, er det nok de færreste som husker sluttresultatet.

Kontroversene rett før pause overskygger nemlig alt annet fra kampen, selv innbytter Lee Briscoes seiersmål i det 89. minutt.

Daværende Wednesday-spiss Paolo Di Canio havnet, som så mange andre, i klammeri med Arsenal-stopper Martin Keown. Begge blir vist av banen, men Di Canio fulgte opp med å dytte dommer Paul Alcock.

Alcock falt og skandalen var et faktum. Di Canio ble ilagt 10.000 pund i bot og elleve kampers karantene etter hendelsen.

Se TV 2s nyhetsinnslag fra 1998 i videovinduet øverst.

Et av karrierehøydepunktene

En av de som var tettest på situasjonen var den norske midtbanespilleren Petter Rudi. Heller ikke han er sikker på sluttresultatet.

– Ja, vi vant vel den kampen, men jeg er ikke helt sikker på resultatet. Var det 2-0? spør Rudi når TV 2 ringer.

– 1-0. Lee Briscoe avgjorde mot slutten av kampen.

– Aha. Det hadde jeg aldri klart å huske.

Selve episoden husker han imidlertid, men så er det også en ting han blir påminnet gang på gang.

– Det er en av kanskje fem ting som er linket til min karriere. Folk husker at jeg var der, og det er en ting som nok ofte blir vist på TV og som folk tar opp med meg, sier Rudi til TV 2.

Rudi hadde en sentral rolle i arbeidet med å temme Paolo Di Canio. Da den italienske hissigproppen ble stadig sintere i den opphetede debatten med Martin Keown var den den sindige nordvestlendingen som dro han bort fra situasjonen etter at Di Canio hadde sparket mot Arsenal-stopperen. 

Da han slapp fulgte italieneren opp med å dytte dommeren.

– Det var vel bra at jeg holdt ham, ellers hadde han kanskje fått 30 kampers karantene, flirer Petter Rudi.

– En annen situasjon

I kveld møtes Sheffield Wednesday og Arsenal på Hillsborough igjen, denne gang i ligacupen, og Wednesday drømmer igjen om å slå Arséne Wengers menn.

Rett skal være rett, på de 17 årene som har gått har lagene bare møttes tre ganger. I returoppgjøret i 98/99-sesongen vant Arsenal 3-0.

Sesongen etterpå endte begge kampene uavgjort, men 3-3-kampen på Highbury 9. mai var den som sendte Wednesday ned fra øverste nivå. Dit har de foreløpig aldri returnert og laget er kraftig underdog, selv om Arséne Wenger har for vane å stille b-pregede mannskap i ligacupen.

– Det er vel en annen situasjon enn da jeg var der. Det var ingen sensasjon at vi slo Arsenal hjemme da, sier Petter Rudi som innrømmer at han ikke følger gamleklubben tett.

– Jeg har vel ikke sett en kamp med dem siden jeg dro derfra. Jeg ser på tabellen et par ganger i året kanskje, men jeg følger ikke Premier League heller. Norsk fotball følger jeg veldig tett, sier mannen som har en rolle som talentspeider for Molde.

PREMIER LEAGUE-SPILLER: Sheffield Wednesdays Petter Rudi (t.v) og Des Walker (t.h) i duell med Blackburns Chris Sutton i januar 1998. FOTO: JOHN GILES /
PREMIER LEAGUE-SPILLER: Sheffield Wednesdays Petter Rudi (t.v) og Des Walker (t.h) i duell med Blackburns Chris Sutton i januar 1998. FOTO: JOHN GILES /

På vei opp?

Sheffield Wednesdays divisjonsstatus kan fort endre seg.

– Dette er et lag som Arsenal fort også kan møte i Premier League neste år. Det er et lag på vei opp og frem, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Med nye styrtrike (thailandske) eiere, en ny og spennende portugisisk manager i Carlos Carvalhal samt en reell oppgradering av spillerstallen ligger Sheffield Wednesday på niendeplass i Championship så langt denne sesongen.

Laget er ubeseiret på åtte kamper, og i andre runde av ligacupen sendte de Newcastle på hodet ut av turneringen. Det til tross for at de stilte med et b-preget mannskap.

Spennende typer

– Jeg er ikke helt overbevist av det de har vist ennå, men det er et lag som absolutt kan ende på playoffplass til slutt, sier Eirik Aase fra championshipnorge.com.

– I tillegg har de fått inn noen utrolig spennende typer etter at de thailandske eierne har kommet inn som kan skape trøbbel for de fleste, men de er kanskje ikke helt samspilt ennå.

– Er det her trusselen mot Arsenal ligger?

– Ja, dersom alle de gode enkeltspillerne leverer på maksnivå så kan de være farlige. Fernando Forestieri er et konstant uromoment. Adthe Nuhiu er et fyrtårn og et oppspillspunkt som ikke har de store tekniske ferdighetene, men som ved sin tilstedeværelse kan skape problemer for de fleste, sier Aase.

Den som imidlertid har imponert mest er kanskje den portugisiske u-landslagsspissen Lucas João. João markerte seg forrige helg da han gråt sine modige tårer etter å ha fått slått ut en tann i 2-1-seieren mot Rotherham.

– Man ser det er noe spennende ved ham, og at han har noe ved seg som gjør at han kan gå langt, kommenterer Aase.

Så spørs det om det er nok til å utfordre Arsenal.