HERLIG, HERLIG, MEN FARLIG, FARLIG: Bacon og pølser er blant prosessert kjøtt som ifølge WHO øker faren for tykktarmskreft. Foto: NTB scanpix.
HERLIG, HERLIG, MEN FARLIG, FARLIG: Bacon og pølser er blant prosessert kjøtt som ifølge WHO øker faren for tykktarmskreft. Foto: NTB scanpix.

WHO: Pølser, bacon og kjøttpålegg øker faren for kreft

50 gram prosessert kjøtt om dagen øker faren for å få tykktarmkreft med 18 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) publisert lørdag.

Femti gram bearbeidet kjøtt tilsvarer mindre enn to skiver bacon, skriver The Independent.

Prosessert kjøtt er kjøtt som har blitt modifisert for å øke holdbarheten eller for å gi mer smak ved blant annet røyking eller tilsetning av salt og konserveringsmidler.

I rapporten heter det også at rødt kjøtt «sannsynligvis er kreftfremkallende», men at dokumentasjonen rundt dette er begrenset.

– For en enkeltperson er risikoen for å utvikle tykktarmkreft relativt liten, men risikoen øker med mengden kjøtt fortært, skriver Dr. Kurt Straif i WHO i følge BBC.

Bearbeidet kjøtt er ifølge WHO kreftfremkallende fordi det endrer cellenes metabolisme og DNA, slik at de vokser og deler seg ukontrollert, heter det i rapporten.

Det er WHOs avdeling for kreftforskning som har gjort undersøkelsene og kommet til konklusjonen om at prosessert kjøtt skal plasseres i samme kategori som plutonium og alkohol som kreftfremkallende.

Who understreker forøvrig at det ikke er like ille å spise et baconsmørbrød som det er å røyke, skriver BBC.