Kraftig jordskjelv i India, Pakistan og Afghanistan

Minst 260 mennesker har mistet livet i et kraftig jordskjelv nordøst i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et kraftig jordskjelv nord i Afghanistan fikk bygninger til å riste fra Kabul til indiske Delhi mandag formiddag (norsk tid). Minst 260 mennesker har mistet livet, de fleste i Afghanistan og Pakistan. 

Det fulle skadeomfanget er ikke kjent, men mange bygninger har kollapset og flere veier er uframkommelige. 

Dødstallene etter jordskjelvet i Afghanistan vil trolig stige, ifølge den norske organisasjonen Afghanistankomiteen.

Tolv skolebarn trampet i hjel

Tolv skolejenter i byen Taloqan omkom da de ble trampet i hjel i panikken som oppsto da folk strømmet ut av en skolebygning under skjelvet, opplyser sjefen for provinsen Takhars krisehåndteringsmyndighet.

Antall døde vil trolig stige ettersom skademeldinger kommer fra områdene nærmere episenteret. Det også meldinger om flere etterskjelv og jordskred som følge av rystelsene både i Pakistan og Afghanistan.

– Vi frykter at bebodde områder i distriktene Jurm, Yamgan og Shighnan kan ha blitt hardt rammet av dette jordskjelvet, sier guvernør Shah Waliullah Adib.
Det er ennå ikke mulig å oppgi noe tall på skadde og omkomne, tilføyer han.

Frykter høye dødstall

Strømnett og telefonforbindelser er brutt flere steder.

Den norske organisasjonens landdirektør Terje Watterdal frykter at antallet vil stige siden skjelvets episenter lå i et vanskelig tilgjengelig område i Afghanistan. Å få informasjon om alle skadene her, tar tid.

I provinsen Badakhshan, hvor episenteret lå, er det mye fjell. I tillegg er deler av provinsen kontrollert av opprørere.

Afghanere ser på ruinene av et hus som kollapset under jordskjelvet i Bazarak-distriktet nordøst i landet. AFP PHOTO / STR FOTO: STR /
Afghanere ser på ruinene av et hus som kollapset under jordskjelvet i Bazarak-distriktet nordøst i landet. AFP PHOTO / STR FOTO: STR /

– Både topografien og sikkerhetssituasjonen gjør området vanskelig tilgjengelig, sier Watterdal til NTB.

Rystelser i flere millionbyer

Episenteret ligger nordøst i Afghanistan. FOTO: USGS / USGS.GOV
Episenteret ligger nordøst i Afghanistan. FOTO: USGS / USGS.GOV

Skjelvet fikk bygninger i indiske New Delhi og i Afghanistans hovedstad Kabul til å riste.

Rystelsene opplevdes som sterke både i New Dehli, Lahore og Islamadad, samt i Kabul, Afghanistan. Mange løp ut på gaten i panikk, skriver det pakistanske nettstedet tribune.com.pk. 

Amin Ayoubi var i sitt hjem i den afghanske hovedstaden Kabul da skjelvet inntraff.

– Hele familien flyktet ut på gaten. Det var et skikkelig kraftig skjelv, vi er redde og veldig sjokkert, skriver han i en melding til nyhetsbyrået TT.

Det brøt ut panikk i den afghanske hovedstaden. Biler stoppet i gatene og folk løp skrikende ut av husene sine, skriver NBC News, som har en reporter i byen.  

Episenter nordøst i Afghanistan

Jordskjelvet var 196 kilometer dypt. Episenteret ligger drøyt åtte mil sørøst for Feyzlabad, et avsidesliggende område i Afghanistan i fjellkjeden Hindu Kush. 

Episenteret skal ligge 45 kilometer fra den byen Jarm i Afghanistan, og bare 64 kilometer sørvest for en liten by på 26.000 innbyggere i Tadjikistan, ifølge USGS. Den nærmeste storbyen som er rammet er Kunduz.

Løp ut i panikk

Rystelsene, som varte mellom ett og to minutter, var også store i millionbyen Peshawar i Pakistan, som er 260 kilometer unna episenteret. 

Norskpakistanske Syed Mujahid Ali er i Faisalabad, Pakistan, og opplevde rystelsene på kroppen. 

– Det ristet veldig kraftig, jeg har aldri opplevd noe slikt før, sier han til TV 2.

I New Delhi løp flere hundre mennesker ut av bygningene, og de kraftige rystelsene var merkbare over hele Nord-India, melder nyhetsbyrået AP.

Pakistans regjering har mobilisert soldater og erklært kriseberedskap på sykehusene. 

Statsminister Nawaz Sharif har beordret hæren til å iverksette redningsaksjoner i de nordlige og nordvestlige regionene, opplyser tjenestemenn på hans kontor få timer etter at jordskjelvet inntraff.

Jordskjelvet inntraff like etter klokka før klokka 14 lokal tid, det vil si like etter klokka 10 norsk tid.