Det russiske forskningsfartøyet «Yantar» i mai 2015. FOTO: UKJENT / ALMAZ-KB.RU
Det russiske forskningsfartøyet «Yantar» i mai 2015. FOTO: UKJENT / ALMAZ-KB.RU

NEW YORK TIMES OMTALER FARTØYET SOM ET SPIONSKIP:

Russisk spionskip i norsk farvann

Etterretningstjenesten sier til TV 2 at de kontinuerlig følger aktivitetene i nordområdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et russisk forskningsfartøy som ifølge amerikanske etterretningskilder er et spionskip, er mandag på vei nordover langs Norges kystlinje.

Det russiske spionskipet passerte Lofoten mandag. FOTO: SKJERMDUMP / MARINETRAFFIC.COM
Det russiske spionskipet passerte Lofoten mandag. FOTO: SKJERMDUMP / MARINETRAFFIC.COM

Skipet kan brukes til å kartlegge undersjøiske, fiberoptiske kabler som skal saboteres i en konfliktsituasjon, skriver nettstedet aldrimer.no

Et kabelbrudd kan få det meste av internettforbindelser til å stoppe opp.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor nettstedet at de følger det russiske fartøyets bevegelser. 

– Det er FOH sin oppgave å ha kontroll på aktiviteten langs kysten. Fartøyet som du nevner, seiler på nordlig kurs og er for øyeblikket vest av Lofoten, sier pressetalsmann ved FOH, Ivar Moen, til aldrimer.no mandag ettermiddag.

Fartøyet «Yantar» skal ifølge New York Times ha utstyr ombord som kan brukes til å kutte undersjøiske kabler. I forrige måned ble det fulgt av amerikanske spionsatelitter, skip og fly på sin ferd langs USAs østkyst mot Cuba. 

Økt ubåtaktivitet

Ifølge kommandør Mark Ferguson i den amerikanske flåten i Europa har russisk ubåtaktivitet økt med 50 prosent det siste året.

Ferguson setter dette i sammenheng med Russlands satsing i Arktis og bygging av nye ubåter til Svartehavsflåten, skriver New York Times på førstesiden av mandagens internasjonale utgave.

En europeisk diplomat sier at aktiviteten er like høy som under den kalde krigen, og Norge er ifølge avisen så bekymret at vi har spurt våre naboland om hjelp til å spore de russiske ubåtene.

– Jeg er bekymret hver dag over hva russerne kanskje holder på med, sier kontreadmiral Frederick J. Roegge, som er kommandør over den amerikanske marinens Stillehavsflåte, til avisen.

Sjef for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, sier til TV 2 at de følger aktiviteten i nordområdene. Han ønsker imidlertid ikke å kommentere avisens opplysninger:

– Etterretningstjenesten følger kontinuerlig den militære aktiviteten i våre nærområder og nordområdene og vi varsler om eventuelle avvik fra normalbildet til norske myndigheter. For å sikre at vi har et mest mulig korrekt bilde av aktiviteten, samarbeider vi med allierte nasjoner.

– Alt samarbeid med utenlandske tjenester er underlagt norsk nasjonal kontroll, slik at dette er i tråd med norsk lovgivning og norske interesser. Vi omtaler aldri konkrete mål, metoder, kapasiteter og hva vi rapporterer til våre oppdragsgivere. Dette for å sikre at norske myndigheter også i fremtiden får rettidig, pålitelig og relevant rapportering fra etterretningstjenesten, sier Grandhagen.

Dypvannstester i Barentshavet

Russland har de siste årene satset storstilt på ubåter, og gjennomførte i vår dypvannstester av nye, stillegående ubåter i Barentshavet. De dieselelektriske ubåtene i Varshavjanka-klassen er bygd ved skipsverftet i St. Petersburg, og har avanserte «stealth»-egenskaper. 

Lille nyttårsaften 2014 ble den dieselelektriske ubåten «Rostov-on-Don» i Varshavjanka-klassen sjøsatt fra verftet i St. Petersburg. FOTO: UKJENT / ADMIRALTEISKIE VERFI
Lille nyttårsaften 2014 ble den dieselelektriske ubåten «Rostov-on-Don» i Varshavjanka-klassen sjøsatt fra verftet i St. Petersburg. FOTO: UKJENT / ADMIRALTEISKIE VERFI

Ved Sevmash-verftet i Arkhangelsk bygges det strategiske atomubåter. Innen 2020 skal 24 atomdrevne og konvensjonelle ubåter være ferdig, ifølge landets forsvarsminister.

To ganger det siste året har Storbritannia bedt om hjelp fra Canada, Frankrike og USA til å spore to russiske ubåter ved kysten av Skottland. Ubåtene kan ha prøvd å fange opp lydsignaturen til britiske Vanguard-ubåter, ifølge en rapport fra tenketanken Henry Jackson Society. 

I oktober i fjor mobiliserte svenskene til ubåtjakt etter å ha registrert fremmed undervannsaktivitet i skjærgården. En analyse den svenske forsvarsledelsen offentliggjorde i september sier at det er «utenfor enhver rimelig tvil» at indre farvann ble krenket av en fremmed makt. Under ubåtjakten ble det også gjort funn på land som styrker teorien, sa forsvarssjefen. Forsvaret, politiet og sikkerhetspolitiet Säpo skal ha gjort flere funn.