BARN: Tusenvis av flyktninger har ankommet strendene på Lesbos de siste månedene. Mange barn legger ut på den farlig reisen alene. AFP PHOTO / ACHILLEAS ZAVALLIS
BARN: Tusenvis av flyktninger har ankommet strendene på Lesbos de siste månedene. Mange barn legger ut på den farlig reisen alene. AFP PHOTO / ACHILLEAS ZAVALLIS

Flyktningbarna sperres inne på Lesvos: – Det er helvete på jord der nå

Redd Barna sier greske myndigheter nekter dem å hjelpe barna som kommer alene som flyktninger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På den greske øya Lesvos kommer det nå nærmere 10.000 båtflyktninger i døgnet. 

Mange av de som går i land er barn uten foreldre eller annen familie. De har enten lagt ut på den farlige reisen alene, eller så har de mistet mor, far eller annen familie på veien. 

– Forferdelige forhold 

Det er greske myndigheter som har ansvar for at barna som kommer alene får hjelp. Organisasjonen Redd Barna slår alarm om hvordan barna blir tatt hånd om. 

– Barna som kommer alene som flyktninger blir sendt til egne mottak for registrering. Men der er forholdene forferdelige. De blir sperret inne, alt fra fem til 25 dager, og får ikke den omsorgen de trenger, sier kommunikasjonssjef i Redd Barna Norge, Line Hegna til TV 2. 

Redd Barna har 21 ansatte på Lesbos, hvorav to er norske. De jobber nå en intens kamp for å endre hvordan greske myndigheter tar imot de enslige barna. 

Flere frivillige organisasjoner får ikke en gang tilgang til å se, snakke eller hjelpe barna. Mange av dem blir flyttet til lukkede deler i flyktningleiren Moria. Her har greske myndigheter plass til 130 barn, men antallet varierer fra dag til dag. 

– Vi jobber først og fremst med å få tilgang til barna. Vi ønsker å flytte dem til leiligheter fremfor i mottak. Der kan vi ta vare på dem og gi dem omsorgen de trenger. Det er en svært vanskelig situasjon. For barna er dette helvete på jord, sier Hegna. 

Redd Barna sier det forrige helg var et selvmordsforsøk blant de mindreårige som er i den lukkede delen av leiren. 

Bryter Barnekonvensjonen 

Hun sier situasjonen på Lesbos for øyeblikket er svært vanskelig. 

– Greske myndigheter er veldig presset, og de prøver vel på sin måte å få kontroll på barna. Men de må åpne opp for at organisasjonene slipper til. Å sperre barna inne i egne leire med politiet utenfor strider mot Barnekonvensjonen, sier Hegna. 

I nødhjelpssituasjoner er det svært ofte FN som koordinerer hjelpearbeidet. Men siden dette er i EU-landet Hellas, er det greske myndigheter som har ansvaret. 

– De koordinerer ikke, og det er ingen som fordeler arbeidsoppgaver. Det gjør det svært utfordrende, sier Hegna.  

Siden januar 2015 har det kommet 548.344 båtflyktninger til Hellas, hvorav 23 prosent er barn. I løpet av fire dager i oktober kom det 27.276 til øya Lesvos. 

Drar alene inn i Europa 

Tyske Verena Aalders (39) bor til vanlig i Oslo, men jobber nå frivillig på Lesvos. Hun er spesialpedagog og jobber tett med flere av barna som flykter alene. 

For noen av barna er det viktigst å komme seg videre. 

– Vi vet jo at veldig mange reiser videre inn i Europa alene. De færreste blir her i Hellas. De har hørt at andre drar til Tyskland, Finland, Sverige eller Norge og de begir seg alene ut på reisen. Vi vet jo at de kommer til å sitte fast ved grensen et sted, forteller Verena Aalders til TV 2. 

39-åringen jobber frivillig gjennom den tyske organisasjonen Friends of Waldorf Education og jobber til vanlig på Steinerskolen. Hun sier mange av barna som kommer alene er gutter. De fleste av dem er fra Syria og Afghanistan. 

– Mange av dem er fortvilet. De forstår ikke situasjonen, og føler de ikke blir fortalt noe. Noen av dem tror de sitter i fengsel, og andre blir veldig lei av å vente på intet, forteller Verena Aalders.

Barna: – Ta oss med  

Mindreårige flyktninger som ankommer Hellas skal få hjelp av det lokale barnevernet. Ifølge Aalders skal de bli registrert og muligens få plass på et ungdomshjem. 

Men mange av barna er såpass gamle at de har et mål. De vil nå en bekjent eller et annet familiemedlem et annet sted i Europa. 

– Vi forsøker å forklare dem at de ikke må reise alene, og at de må være forsiktige. Vi forklarer at situasjonen i Øst-Europa er forferdelig. Det burde vært en enklere måte å vise dem en trygg vei videre i Europa, sier Verena. 

Fare for overgrep 

Line Hegna i Redd Barna sier det er vanskelig å forhindre at de unge flyktningene drar videre. 

– De må ikke fortsette på menneskesmuglerens vei gjennom Europa. Der kan de bli utsatt for forferdelige overgrep. Derfor er det så viktig for oss å få tilgang til dem slik at vi kan hjelpe, forklare og gi omsorg, sier Hegna. 

Søndag ble elleve europeiske land enige om hvordan flyktningstrømmen skal bremses. Redd Barna sier hele mottakssystemet for enslige barn må forbedres. 

– Vi jobber med at det skal bli trygge og sikre ruter til asyl. Situasjonen nå er kritisk, og det må gjøres mer for barna, sier Hegna.