DANSEDOMMER: Skal vi danse-dommer Egor Filipenko møtte mandag i retten, tiltalt for å ha kjørt bil i påvirket tilstand.  FOTO: ESPEN SOLLI / TV 2
DANSEDOMMER: Skal vi danse-dommer Egor Filipenko møtte mandag i retten, tiltalt for å ha kjørt bil i påvirket tilstand.  FOTO: ESPEN SOLLI / TV 2

Skal vi danse-Egor i retten: Nekter for å ha fyllekjørt 

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (TV 2): Aktor ber om at Egor Filipenko får 36 dagers ubetinget fengsel etter at han ifølge politiet kjørte med en promille på 2.38.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skal vi danse-dommer Egor Filipenko (28) er tiltalt for å ha kjørt i beruset tilstand. Ifølge tiltalen kjørte han med en promille på 2.38 natt til søndag 25. januar i år.

Mandag møtte han i retten i Nedre Romerike tingrett.

– Jeg mener riktig straff er 36 dager fengsel, sa aktor og politiadvokat Tone Riksen under sin sluttprosedyre.

Hun forklarte at den høye promillen samt at han kjørte i grøften må anses som skjerpende, og at hun ikke ser noen formildende omstendigheter i saken.

Riksen ber videre om at Filipenko blir ilagt en bot på 52.000 koner.

Filipenko har tidligere uttalt at han mener han ikke har gjort det han nå står tiltalt for, og gjentok i retten at han ikke erkjenner straffskyld.

Filipenkos forsvarer, Reidar Steinsvik, mener man må stille spørsmål om hvorvidt en annen kan ha kjørt bilen, og at tiltalte har kommet til stedet etterpå. Steinsvik uttalte at Filipenko brukte en jobbil, og at det fantes flere reservenøkler til denne som personer på festen hadde tilgang til.

– Det er muligheter for at andre kan ha kjørt, sa Steinsvik, som mener at forklaringen til vitnet som skal ha observert tiltalte gir rom for tvil.

Forsvareren ber om at Filipenko derfor frifinnes.

Ble sett av et vitne

Den aktuelle kvelden fikk politiet en melding fra et bekymret vitne, forklarte aktor Riksen.

Vitnet hadde sett en svært beruset mann sette seg inn i en bil. Vedkommende hadde forsøkt å kjøre fra stedet, men nesten umiddelbart havnet i grøften. Dette gjentok også vitnet under sin forklaring i retten.

– Politiet var på stedet tre minutter etter første melding, sa Riksen.

Ved bilen traff politiet Filipenko, forklarte politiadvokaten, og i lommen hans fant de bilnøklene.

– Tiltalte var svært beruset, og slet med å gjøre rede for seg.

Ifølge aktor var tiltalte svært lite samarbeidsvillig i møte med politiet.

Skulle bli kjørt hjem

Under sin forklaring fortalte Filipenko at han hadde vært på en jobbfest i en privat bolig den aktuelle kvelden, og at han hadde parkert bilen i nærheten rundt klokken 18.00.

– Jeg håpet vi skulle få maten med en gang, men vi begynte rett på champagnen, noe som passet ganske dårlig. Vi fikk maten først to timer senere, sa Filipenko, som forklarte at han ikke hadde rukket å få i seg noe mat før festen.

Tiltalte forklarte at han utover kvelden fortsatte å drikke tett. De hadde en «shotte-konkurranse», men etter hvert følte seg dårlig og gikk ut av huset.

– Det var brutalt mange shotter, sa Filipenko, som ikke kan si hvor mange alkoholenheter han inntok den kvelden.

Videre erkjenner Filipenko at han ikke husker alt som har skjedd, men at han husker at han så bilen.

– Jeg beklager at jeg ikke husker hele hendelsen, men jeg husker å ha sett bilen og stått ved siden av den, sa Filipenko.

28-åringen understreket at han hadde en avtale med en kollega på festen som skulle kjøre ham hjem, og at denne kollegaen skulle holde seg edru. Han kan derfor ikke forstå hvorfor han skulle ha kjørt bilen selv, når han når som helst kunne be om å bli kjørt hjem.

Filipenko forklarte også at han er avhengig av å ha lappen i jobben sin. Han la til at saken har vært ubehagelig for ham, og at han har følt seg trakassert av media.

Husker bruddstykker

– Hva tenker du om hvem som har kjørt bilen etter at du parkerte den?, spurte aktor.

– Nå spekulerer jeg bare, men det var lett tilgjengelig for hvem som helst å komme inn å rote i tingene, svarte Filipenko.

– Du sto på stedet da politiet kom. Du hadde bilnøklene i lomma?

– Ja, det er det de sier.

Filipenko gjentok at han kun husker bruddstykker. Han husker heller ikke at politiet kom til stedet.

– Jeg er avhengig av lappen. Jeg har aldri bulket, aldri fått en fartsbot. Jeg hadde avtale med en som kunne kjøre meg hjem når som helst, sa Filipenko, som understreker at han er sterkt imot promillekjøring.

– Du er sterkt imot promillekjøring, er det begrunnelsen for at du mener det er feil person?

– Det er en av grunnene, svarte Filipenko.

Kollegaen som hadde avtalt å kjøre Filipenko vitnet også i retten. Vedkommende hadde ringt tiltalte da de skulle forlate boligen for å finne ham, og tiltalte hadde svart at han satt utenfor i en snøfonn. Filipenko sa ingenting om at han hadde kjørt i grøfta, ifølge kollegaen.

– Jeg har ingen formening om hvordan bilen har havnet der, sa kollegaen i retten.

Følger med på saken

Filipenko er for tiden dommer i Skal vi danse som går ukentlig på TV 2.

– Det at Egor Filipenko er tiltalt for kjøring i beruset tilstand er en sak for rettsapparatet, og det er ikke TV 2 sin oppgave å forhåndsdømme. Men på et generelt grunnlag tar TV 2 sterk avstand fra kjøring i beruset tilstand, uttalte kommunikasjonssjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, i slutten av august.

Han sier at den omtalte hendelsen skjedde i en periode hvor Filipenko ikke var under kontrakt med produksjonsselskapet Monster. Han understreket at TV 2 vil følge saken og lese domsavsigelsen når den er klar, og gjøre ytterligere vurderinger av saken når den er avgjort i rettsapparatet.

– Men dette er nå først en sak som skal behandles av retten, sier Jan-Petter Dahl. 

Saken utvides