Her stormer spesialsoldatene IS-leiren og frigir 69 gisler

Gislene løper for livet under dramatisk militæraksjon hvor amerikanerne mistet sin første soldat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kurdiske ledere i Nord-Irak (KRSC) har offentliggjort en unik video som viser kurdiske peshmerga-styrker og amerikanske spesialsoldater i en felles aksjon mot et av IS' fengsler 15 kilometer vest for Kirkuk.

– Skulle henrettes

– KRSC hadde fått vite at fangene skulle henrettes ved morgengry. Etter de ble frigjort fortalte de oss at de hadde fått beskjed om at dette var deres siste dag. Det var allerede gravd flere graver til dem, skriver KRSC i en uttalelse.

48 peshmergasoldater og 30 amerikanske spesialsoldater ble sluppet med i fallskjerm klokken to om natten, og stormet fengselet. Hele den to timer lange aksjonen ble filmet med soldaters hjelmkamera. 

Øverst i saken kan du se et to minutter langt sammendrag fra operasjonen. 

Sersjant Joshua L. Wheeler, 39, fra Roland, Oklahoma, er den første amerikaner som er drept i krigen mot IS i Irak og Syria. REUTERS/U.S. Army
Sersjant Joshua L. Wheeler, 39, fra Roland, Oklahoma, er den første amerikaner som er drept i krigen mot IS i Irak og Syria. REUTERS/U.S. Army

Vi ser gislene strømme ut fra bygningen i panikk. Mange med hendene over hodet. Soldatene roper at de må fortsette å løpe, men skuddsalvene fortsetter.

Første amerikaner drept

Kurderne ledet aksjonen, og amerikanerne var støttespillere som skulle holde vakt og sørge for transport. Under aksjonen oppsto det imidlertid kamp mellom IS og Peshmerga, og amerikanske soldater måtte gripe inn. Det endte med at en amerikansk soldat mistet livet.

Amerikanske Joshua L. Wheeler (39) fra Oklahoma, ble dermed den første falne amerikanske soldaten siden amerikanerne gikk inn i operasjonen mot IS i Syria og Irak i august 2014. 

69 personer i IS' fangenskap ble løslatt. Mer enn 20 av dem var medlemmer av de irakiske sikkerhetsstyrkene. Det er ikke offentliggjort hva slags grupper de andre gislene kom fra.