SPISBAR OG DYREBAR: «Verdens mest verdifulle kjeks» ble funnet i en av livbåtene til Titanic i 1912. FOTO: SPLASH/HENRY ALDRIDGE & SONS / SCANPIX
SPISBAR OG DYREBAR: «Verdens mest verdifulle kjeks» ble funnet i en av livbåtene til Titanic i 1912. FOTO: SPLASH/HENRY ALDRIDGE & SONS / SCANPIX

«Verdens mest verdifulle kjeks» ble solgt for 190.000 kroner

Kjeksen, som ble funnet i en av livbåtene til Titanic, ble solgt i helgen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne helgen ble en rekke gjenstander som var om bord på Titanic solgt til skyhøye auksjonspriser. 

Det ble mest rift om et bilde av isfjellet som ble tatt dagen etter det historiske forliset, og en kjeks som skal ha blitt funnet i en av livbåtene. Det var en av de overlevende passasjerene, James Fenwick, som plukket kjeksen opp fra livbåten og la den i konvolutt. Utenpå skrev han «Pilot-kjeks fra Titanic-livbåt april 1912».

Solgt til en greker

Kjeksen, som er kåret til «verdens mest verdifulle kjeks», gikk under hammeren for svimlende 190.000 kroner. Bakverket, av merket Spillers and Bakers pilot, ble solgt til en storbyder fra Hellas.

– Vi vet ikke hvilken livbåt kjeksen kom fra, men det finnes ingen andre kjeks fra forliset som eksisterer i dag, så vidt jeg vet. Det er utrolig at denne kjeks har overlevd en slik dramatisk hendelse, sa auksjonarius Andrew Aldride. 

Kopp solgt for 1,6 millioner

Bildet av isfjellet ble tatt av en ansatt på en annen båt dagen etter tragedien. Det ble solgt for nesten 270.000 kroner. 

En kopp, som skal ha blitt gitt til kapteinen av redningsskipet Carpathia, ble solgt for den høyeste summen – 1.650.000 kroner.

Auksjonen ble holdt i Wiltshire i England.

Usikkert hvor mange som omkom

Titanic, som ble hevdet å være umulig å synke, la ut på sin jomfrutur fra Southampton i England til New York i USA 14. april 1912. Skipet traff et isfjell og sank i nattetimene. Antall omkomne har aldri blitt fastslått, men det anslås at mellom 1350 og 1512 personer omkom, og 705 overlevde.