SMERTEFULLT: 43 år etter at Kim Phuc flyktet fra napalmbombene, har hun store arr.  FOTO: NICK UT / AP
SMERTEFULLT: 43 år etter at Kim Phuc flyktet fra napalmbombene, har hun store arr. FOTO: NICK UT / AP

Over 40 år etter napalmbombene, får Kim Phuc (52) behandlingen som kan dempe smertene

Under laserbehandlingen ble hun fulgt av fotojournalisten som tok det ikoniske bildet i 1972.  – Dette er himmel på jord, sier Phuc.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ikoniske fotografiet fra 1972 gjorde Kim Phuc til et symbol på Vietnamkrigen. Bildet viser en rekke barn som flykter fra napalm-bomber ved Trang Bang sør-øst i landet. 

Jenta midt i bildet, som har revet av seg klærne i forsøk på å overleve angrepet, er da ni år gamle Kim Phuc. Men bildet viser ikke de omfattende brannskadene som hun levd med i over 40 år.

Da Kim Phuc (52) i forrige måned gjennomførte den første av flere laserbehandlinger som blant annet skal dempe smertene, ble hun fulgt av ektemannen Bui Huy Toan og Associated Press' fotojournalist Nick Ut (65) – som tok det ikoniske fotografiet i 1972. 

SYMBOL: Nick Ut vant Pulitzer-pris for det ikoniske bildet fra Vietnam. FOTO: NICK UT / AP
SYMBOL: Nick Ut vant Pulitzer-pris for det ikoniske bildet fra Vietnam. FOTO: NICK UT / AP

Nytt kapittel

Nick Ut har fulgt Kim Phuc helt siden han tok det kjente bildet i Vietnam. Kim kaller han bare for «Onkel Ut».

– Han tok bildet mitt, og nå vil han være med meg på denne nye reisen, nytt kapittel, sier hun til Associated Press (AP).

Skrek at hun skulle dø

Ut husker at Phuc skrek at det var for varmt, og at han la henne i AP-bilen for å kjøre henne til sykehuset. I bilen falt hun sammen på gulvet, skriver nyhetsbyrået. 

– Jeg tror jeg dør, for varmt, for varmt, jeg dør, skrek hun.

Napalmbomber består av polystyren, benzen og bensin, som er blandet til en geléaktig masse. Det brennende innholdet slynges utover, kleber seg fast og brenner med meget høy temperatur forholdsvis lenge, skriver Store Norske Leksikon

Kim Phuc fikk alvorlige brannskader på over en tredjedel av kroppen. Huden hennes ble ødelagt helt ned til kollagenlaget, og førte til arr nesten fire ganger som tykke som normal hud. 

STORE ARR: Kim Phuc viser frem de omfattende arrene hun har.  FOTO: NICK UT / AP
STORE ARR: Kim Phuc viser frem de omfattende arrene hun har.  FOTO: NICK UT / AP

– Himmel på jord

Når årstidene skifter i Canada, hvor Puch bor sammen med ektemannen og sine to sønner, er smertene mest akutte, ifølge AP.

– Jeg ønsker meg bare en dag fri for smerte, sier hun.  

BEHANDLING: Hudlegen bruker en laser for å redusere smertene.  FOTO: NICK UT / AP
BEHANDLING: Hudlegen bruker en laser for å redusere smertene.  FOTO: NICK UT / AP

Laserbehandlingen i Miami vil jevne ut og myke opp de bleke, tykke arrene på den venstre armen, i nakken og på ryggen hennes, ifølge hudlegen Jill Waibel på Miami Dermatology and Laser Institute. Legen sponser behandlingen, som vanligvis koster mellom 1500 og 2000 amerikanske dollar, det vil si opptil 17.000 norske kroner. Hun vil trenge opptil syv behandlinger i løpet av de neste åtte eller ni månedene, skriver Associated Press.

– I så mange år trodde jeg at jeg ville slippe arr og smerter i himmelen. Dette er himmel på jord for meg, sier hun til nyhetsbyrået. 

BRANNSKADD: Her viser Kim Phuc frem de dype arrene. FOTO: NICK UT / AP
BRANNSKADD: Her viser Kim Phuc frem de dype arrene. FOTO: NICK UT / AP