– Drømmen er å spille for en av verdens største klubber

Statoils talentpris: 17 år gamle Rafik Zekhnini velger trening foran venner for å nå lengst mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av mange talentfulle talenter i norsk fotball er det neppe noen som har skapt større overskrifter enn Odds supertalent Rafik Zekhnini.

Den lynraske kantspilleren holdt show i oppgjøret mot Borussia Dortmund og har i ettertid blitt koblet til en rekke store klubber.

I tillegg fikk han litt tilsnakk av trener Dag-Eilev Fagermo, som mente han hadde blitt mer opptatt av å være stjerne enn å være fotballspiller. Selv bedyrer han imidlertid at beina er godt plantet på jorden.

– Jeg blir ikke høy på pæra av det. De gode tilbakemeldingene betyr at jeg har gjort noe riktig. Jeg bruker det til å jobbe hardt for å utvikle meg videre, sier han.

– Må velge trening foran venner

U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud sitter i juryen og gir følgende begrunnelse for at Odd-talentet er nominert:

– Han har vist seg frem mot god motstand med spennende ekstremferdigheter som rykk og finter. Evnen til å gå forbi folk én mot én og skape ubalanse hos motstander på egenhånd blir en stadig viktigere og vanskeligere ferdighet i moderne fotball. Rafik har potensial til å mestre denne kunsten om han jobber hardt og målrettet videre.

Og Zekhnini er definitivt opptatt av å jobbe hardt videre.

– Jeg er takknemlig for vennene jeg har, men jeg er ikke så ofte med dem. Jeg velger trening foran dem og trener veldig mye utenom de obligatoriske treningene, sier den ydmyke 17-åringen.

– En enorm indre motivasjon

TV 2s sjefsspeider Ole Martin Årst er overbevist om at Odds lynraske ving vil nå langt.

– Det slår meg at han har en enorm indre motivasjon for å bli best mulig.

Og Zekhnini legger ikke skjul på at han drømmer om større ting enn norsk Tippeliga.

– Som alle andre drømmer jeg om å spille i utlandet, for en av verdens største klubber.

Hastverk har han imidlertid ikke. Zekhnini er opptatt av å gripe sjansene han får - enten det er mot Borussia Dortmund eller for andrelaget i andredivisjon.

– Jeg er bare 17 år. Jeg blir skuffet hvis jeg ikke får spille i Tippeligaen, fordi det betyr at jeg ikke har prestert godt nok på trening, men jeg henger ikke med hodet. For meg handler det om å ta sjansene mine. Hvis ikke jeg får spille i Tippeligaen, så blir jeg en bedre spiller av andredivisjon også, sier det ydmyke stortalentet.

Om kåringen:

Årets fotballtalent er et samarbeidsprosjekt mellom Statoil, Norges Fotballforbund og TV 2. Kandidatene plukkes ut av en jury i Norges Fotballforbund bestående av Nils Johan Semb, Nils Lexerød og Leif Gunnar Smerud, og vinneren kåres av TV 2s brukere.

Finalistene stemmes frem gjennom tre delfinaler vår, sommer og høst 2015. Vinner av delfinalene blir premiert med 50.000 kroner fra Statoil Morgendagens helter som doneres til den klubben som talentet mener har hatt mest betydning for egen utvikling. De to andre kandidatene får 25.000 kroner hver til samme formål.

Sander Svendsen (Molde) og Kristoffer Ajer (Start) vant de to første delfinalene. Kandidatene i delfinale tre er blitt presentert i FotballXtra og Fotballkveld på TV 2 Zebra denne høsten. Vinneren avgjøres av TV2.nos brukere i form av avstemming.

Årets talent blir kåret i oktober og blir tildelt 50.000 kroner til å donere klubben som har betydd mest for karriereutviklingen.

Dette er tidligere vinnere:

2014 Martin Ødegaard (Strømsgodset)
2013 Mads Møller Dæhli (Molde)
2012 Håvard Nielsen (Vålerenga) og Caroline Graham Hansen (Stabæk)
2011 Melissa Bjånesøy (Sandviken) og Valon Berisha (Viking)
2010 Markus Henriksen (Rosenborg)