Høyre og Frp vil tillate e-sigaretter med nikotin

Tror det kan få flere til å slutte å røyke, men Kreftforeningen er skeptisk.

I dag er det ikke lov å selge nikotinholdige e-sigaretter i Norge. Men det er lov å importere til eget bruk fra utlandet.

Må bestilles på nett

En e-sigarett er en elektronisk sigarett som kan lades opp. Den fordamper en smakstilsatt væske og har langt færre giftstoffer enn tobakk. Men fordi det ikke er tillatt å selge væsken med nikotin i Norge, må norske forbrukere bestille den fra andre land.

– Det er veldig mange av kundene våre som spør om vi har det, og da må vi si at de må bestille det på nettet isteden. Det er veldig rart, sier Karina Sletten.

Sletten jobber på tobakkforretningen Tobakskompagniet på Grünerløkka i Oslo. Hun synes det er på tide at det blir lov å selge nikotinholdige e-sigaretter også i Norge.

– Jeg synes det er merkelig at en forbruker kan kjøpe det på nett, men at vi som er en lovlig butikk ikke kan selge det til kundene våre, sier hun.

RØYKEFORSLAG: Høyre og Frp vil gjøre det lov å selge e-sigaretter med nikotin i Norge. Foto: Illustrasjonsfoto TV 2.
RØYKEFORSLAG: Høyre og Frp vil gjøre det lov å selge e-sigaretter med nikotin i Norge. Foto: Illustrasjonsfoto TV 2.

Kreftforeningen skeptisk

Rundt 50.000 nordmenn bruker e-sigaretter. Og mange bruker det som et hjelpemiddel for å slutte å røyke. 

– I utgangspunktet er vi positive til ting som kan få folk til å slutte å røyke. Men samtidig er det jo en del utfordringer med e-sigaretter i forhold til at det kan skape nikotinavhengighet. Og vi vet jo også lite om helsemessige konsekvenser på lang sikt, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.

Forslaget om å tillate e-sigaretter med nikotin blir sendt på høring mandag, og Frp tror en tillatelse vil gjøre at flere slutter å røyke.

– Vi er helt sikre på at det vil bidra til at flere vil klare å venne seg av med vanlige tobakksprodukter, sier Morten Wold, stortingsrepresentant for Frp.

Høyre og Frp er avhengig av å få med seg flere partiet for å få flertall for forslaget på Stortinget.