I RETTEN: Abraham Ukbagabir (36) har erkjent drap på to personer på Ikea i Västerås.  FOTO: IKEA/SVENSK POLITI
I RETTEN: Abraham Ukbagabir (36) har erkjent drap på to personer på Ikea i Västerås. FOTO: IKEA/SVENSK POLITI

Ikea-drapsmannen valgte ofre som så svenske ut

Onsdag starter rettssaken mot Abraham Ukbagabir, som drepte to personer i et Ikea-varehus 10. august. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble Sverige rystet av en drapssak på en skole i Trollhättan, der 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson gikk til angrep med et sverd. 

I kjølvannet av drapene på en lærer og en medelev, er det kommet frem at drapsmannen gikk etter folk med utenlandsk opprinnelse.

Gikk etter folk med svensk utseende

Onsdag starter rettssaken etter en lignende drapssak. 36 år gamle Abraham Ukbagabir står tiltalt for drap på en 55 år gammel kvinne og hennes 28 år gamle sønn

Lokalavisen Vestmanlands Län Tidning (VLT) har fått tilgang på den psykiatriske sakkyndigrapporten som skal legges frem i retten. I rapporten kommer det ifølge VLT frem at han var på utkikk etter mennesker som så svenske ut.

Oppmerksomhet rundt asylavslag

Målet var at det skulle vekke oppmerksomhet rundt asylsaken hans. Han hadde fått beskjed om at han ikke var innvilget opphold i Sverige. Derfor valgte han ut den 55 år gamle kvinnen og hennes sønn.

– De så svenske ut, sa han til de psykiatrisk sakkyndige, ifølge avisen. 

36-åringen sier også at dersom han hadde skytevåpen, ville han brukt dette. Dobbeldrapet var en hevn for det han omtaler som urettferdig behandling fra den svenske staten. 

Sammenlignes med skoleskytere

Rapporten beskriver ham som en selvsentrert person, som kun ser andre mennesker som midler til å oppnå egne mål.

– En impulsiv, litt rastløs og selvsentrert person, som har nedsatt evne til å leve seg inn i andre personers følelser. Andre personer ses som redskap for egne mål. Ansvar for alt som er skjedd legger han på ytre omstendigheter, skriver de sakkyndige i rapporten, ifølge den svenske avisen Aftonbladet.

Tankesettet og oppførselen hans blir sammenlignet med skoleskytinger, der gjerningsmannen tar menneskeliv for å sette søkelys på hvor urettferdig han selv er blitt behandlet.

Ikke psykisk syk

Rapporten konkluderer imidlertid med at Ukbagabir ikke er psykisk syk, og han er strafferettslig tilregnelig. Det betyr at han kan dømmes til fengselsstraff.

TV 2 har ikke lykkes med å få kontakt med 36-åringens advokat. Men ifølge Aftonbladet skal den drapstiltalte 36-åringen være tilfreds med rapporten, og han sier han fortsatt har håp om å få bli i Sverige eller reise videre til Canada.