INNRØMMER DELVIS SKYLD: Arkivfoto av Tony Blair fra mai 2007, den gang om bord i et helikopter i Irak.  FOTO: STEFAN ROUSSEAU /
INNRØMMER DELVIS SKYLD: Arkivfoto av Tony Blair fra mai 2007, den gang om bord i et helikopter i Irak.  FOTO: STEFAN ROUSSEAU /

Tony Blair i upublisert intervju: – IS er delvis vår skyld

Men den tidligere britiske statsministeren er likevel ikke i tvil om at det var riktig å styrte Saddam. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNN sier Blair at «det er en viss sannhet» i påstanden om at krigen forårsaket framveksten av IS. Han holder like fullt fast på at det var riktig å gå til krig mot den irakiske diktatoren Saddam Hussein i 2003, og mener at dersom det ikke var blitt gjort kunne Irak vært som Syria i dag. 

– Du kan ikke si at de av oss som fjernet Saddam i 2003 ikke har noe ansvar for situasjonen i 2015, sier Blair.

Han mener at også opprøret kalt Den arabiske våren har bidratt til å skape ustabilitet og dermed gjorde det mulig for IS å vokse fram.

Tony Blairs beslutning om å støtte USAs president George W. Bush i å gå til krig mot Irak, var basert på feilaktige påstander om masseødeleggelsesvåpen i Irak. Blair har tidligere beklaget at etterretningsinformasjonen var gal, noe han gjentok i intervjuet med CNN, som sendes senere søndag.

– Jeg beklager også for noen av feilene som ble gjort i planleggingen og for vår feilaktige forståelse av hva som ville skje når vi fjernet regimet, la han til.

Under intervjuet fikk han spørsmål om hvordan det var å bli stemplet som en krigsforbryter. Blair svarte at han gjorde det som virket riktig på tidspunktet.  

Flere hundre tusen irakere, 4000 amerikanere og 179 briter døde under krigen.

(©NTB/TV 2)