Tannleger slår alarm om overgrep mot barn

KRISTIANSAND (TV 2): Bare i fjor sendte norske tannleger 660 bekymringsmeldinger til barnevernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mariann Saanum Hauge er tannlege i Mandal. Hun er en av mange tannleger som har varslet barnevernet etter å ha fattet mistanke om at noe var galt med barnet som satt i tannlegestolen.

– Det var et lite barn som brakk seg bare jeg kom i nærheten av hodet. Jeg var ikke inne i munnen, nær tenner eller noe sånt, bare jeg nærmet meg hoderegionen, så brakk ungen seg, forteller tannlege Mariann Saanum Hauge til TV 2.

– Det, sammen med andre ting, gjorde at jeg syntes det var så spesielt at jeg følte jeg måtte kontakte barnevernet.

Følger opp barna jevnlig

Hun er ikke alene. Bare i fjor kom hele 660 bekymringsmeldinger med mistanke om vold, omsorgssvikt eller overgrep mot barn fra norske tannleger.

Tannleger er i en unik posisjon til å avdekke mulige overgrep og vold mot barn. Tannhelsetjenesten er den eneste helseinstitusjonen barn går til gjennom hele oppveksten.

– Vi vet at helsestasjonstjenesten er nedbemannet og skolehelsetjenesten er nedbemannet, men tannhelsetjenesten er den helseinstitusjonen som ser barn jevnlig gjennom barne- og ungdomsårene, sier Anne Rønneberg, klinikksjef og spesialist i pedodonti ved UiO.

Blåmerker, brannsår, håravrivning og avvikende atferd er noe av det som kan indikere at et barn ikke har det bra hjemme. Tannlegene har en unik mulighet til å se slike skader når de får barnet i en stol med godt lys.

Del av pensum

Det å avdekke vold og overgrep mot barn har blitt en viktig del av utdanningen av norske tannleger. TV 2 har tidligere omtalt en masteroppgave fra 2008 som viste at 80 prosent av et utvalg tannleger hatt mistanke om barnemishandling eller omsorgssvikt.

Men ikke alle i helsetjenesten og andre som jobber med barn er like flinke til å overholde meldeplikten. Nå ber riksadvokat Tor-Aksel Busch politiet om å etterforske de som ikke melder.

– Det betyr ikke at her er masse straffbare forhold som vil komme for en dag, men man skal gjøre en etterforskning for å klargjøre om så er tilfelle. Hvis vi vet at et barn er utsatt for alvorlige overgrep og det vil skje igjen, så har vi plikt til å melde fra, fastslår riksadvokaten.

Godt å hjelpe

Saanum Hauge var, som de fleste andre som melder, redd for å gjøre noe galt. Hun er imidlertid ikke i tvil om at hun ville gjort det samme igjen.

– Dersom tannleger kan hjelpe noen av disse barna så de slipper det videre, så er det noe av det beste vi kan gjøre, sier Mariann Saanum Hauge.