LETER ETTER OFRE: Bildet er ifølge Expressens opplysninger tatt kort tid etter at Anton Lundin Pettersson drepte sitt første offer på Kronan skole torsdag. FOTO: OVERVÅKINGSKAMERA
LETER ETTER OFRE: Bildet er ifølge Expressens opplysninger tatt kort tid etter at Anton Lundin Pettersson drepte sitt første offer på Kronan skole torsdag. FOTO: OVERVÅKINGSKAMERA

Her marsjerer drapsmannen med det blodige sverdet 

Overvåkingsbilder fra skolen viser hvordan Anton Lundin Pettersson går gjennom skolebygningen på leting etter offer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iført hjelm og maske, med en lang, svart frakk og med et blodig sverd i høyre hånd er Pettersson fanget av et overvåkingskamera inne på Kronan skole.

Bildet er tatt kort tid etter at han skal ha drept sitt første offer, elevassistenten Lavin Eskandar (20). Det skriver Expressen.

Under en pressekonferanse fredag ettermiddag refererte politiet til overvåkingsvideo fra skolen. Politiet beskrev at gjerningsmannen marsjerte rundt i skolens ganger på militært vis.

– Han marsjerte som en soldat i korridoren, forteller etterforskningsleder Thord Haraldsson.

Søkte etter mørkhudede ofre

Politiet ser på forbrytelsen som hatkriminalitet og uttalte fredag at gjerningsmannen søkte etter ofre med mørk hud. Pettersson skal ha støttet innvandringskritiske og høyreorienterte ytringer på nett og var inspirert av nazistisk tankegods.

POSERTE: Elever trodde det var en spøk da mannen dukket opp og ba om å bli fotografert sammen med gjerningsmannen.
POSERTE: Elever trodde det var en spøk da mannen dukket opp og ba om å bli fotografert sammen med gjerningsmannen.

De som ble angrepet, hadde utenlandsk bakgrunn. Lavin Eskandar (20) og Ahmed Hassan (15) ble drept. Han skadet ikke elever som var lyse i huden. Tvert imot lot han seg fotografere sammen med flere elever.

Flere har fortalt at de trodde det dreide seg om en Halloween-spøk da de så den kappekledde mannen med Star Wars-maske og sverd komme gående.

Ville «gjøre noe» med innvandringspolitikken

Hjemme hos Anton Lundin Pettersson fant politiet et brev som de har beskrevet som et avskjedsbrev. 

– Det er en handling der det fremgår at han ikke liker innvandringspolitikken som føres i Sverige, og at han føler at han må gjøre noe med dette, sa Haraldsson til svenske TV 4 fredag kveld.

– Og vi kan knytte dette til ugjerningen. Om det er selvmordsbrev… det kan betegnes som en type selvmordsbrev. Man kan ikke rett ut si at det er det, men det er en type.

– Visste gjerningsmannen at han skulle bli skutt? Tolker dere det slik?

– Ja, det er det jeg mener, det kan være slik. Man kan tolke det slik.

Innesluttet

Også gjerningsmannen døde på sykehus torsdag ettermiddag etter at han ble skutt av politiet som kom til stedet.

Anton Lundin Pettersson beskrives som innesluttet. Han brukte stort sett tiden sin til å spille dataspill. Og han avskydde hiphop-musikk, ifølge bildet den svenske avisen Expressen tegner av den 21 år gamle drapsmannen.