Emmanuel (28) og katten ble berget av skip i Alaska – nå skal han haike Frankrike rundt

Det dramatiske havariet har ikke skremt franskmannen. Nå skal han lete etter en ny båt han kan dra ut med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen av den dramatiske hendelsen 20. oktober gikk verden rundt.

I et forrykende uvær kom den 30 fot store seilbåten «La Chimere» i havsnød utenfor Alaska. Seilbåten hadde mistet ror og seil og drev hjelpeløst i den tunge sjøen.

Ankerhåndteringsskipet «Tor Viking» ble bedt om å assistere seilbåten. «Tor Viking» seilte 47 nautiske mil og fikk kontakt med seilbåten.

Hoppet i sikkerhet

Mannskapet skjøt over en redningsline og fikk seilbåten opp på siden av ankerhandleren. I sterk sjø filmet et kystvakthelikopter det som skjedde videre:

Mens seilbåten kaster voldsomt på seg i de store bølgene, står seileren Emmanuel Wattecamps-Etienne (28) framme i baugen og venter på det riktige øyeblikket for å hoppe over til redningsbåten.

– Jeg visste at jeg ikke ville få to sjanser, sier han i en Facebook-chat med en reporter fra nyhetsbyrået AP.

KASTET SEG OM BORD: Med katten innenfor jakka ble Emmanuel berget i uværet utenfor Alaska. FOTO: TOR VIKING / VIKING SUPPLY SHIPS
KASTET SEG OM BORD: Med katten innenfor jakka ble Emmanuel berget i uværet utenfor Alaska. FOTO: TOR VIKING / VIKING SUPPLY SHIPS
I SIKKERHET: Den dramatiske redningsaksjonen fikk en lykkelig slutt både for Emmanuel og katten Pip. FOTO: PRIVAT / FACEBOOK
I SIKKERHET: Den dramatiske redningsaksjonen fikk en lykkelig slutt både for Emmanuel og katten Pip. FOTO: PRIVAT / FACEBOOK

Se videoen fra US Coast Guard øverst i artikkelen.

Fikk med seg katten

Inne i jakka har han skipskatten Pip. Emmanuel hopper akkurat i det riktige øyeblikket og nærmest velter om bord i «Tor Viking».

Kapteinen på «Tor Viking», Per Strobel, sier de hadde avtalt at Emmanuel skulle bruke redningsnettet, men at han hoppet da sjansen bød seg.

– Hadde han sklidd og falt i sjøen, hadde vi ham uansett festet i redningslinen så vi kunne dratt ham om bord. Både Emmaunel og katten kom uskadd fra hendelsen og har det bra, het det i en melding fra kapteinen til rederiet etter hendelsen.

– Stor ansvarsfølelse

«Tor Viking» tilhører rederiet Viking Supply Ships, som har kontorer både i Norge, Sverige og Danmark. Skipet er for tiden under kontrakt med Shell US i Alaska i forbindelse med deres leteaksjoner i Chukchi-havet. Skipet er også isbrytende og utstyrt for operasjoner under svært krevende forhold, opplyser Morten Grumheden Aggvin i Viking Supply Ships.

– «Tor Viking» var også involvert i en redningsaksjon i Alaska i 2010. Også denne foregikk i svært dårlig vær og begge hendelsene viser både godt sjømannskap og den ansvarsfølelsen mannskapet har for fartøy i nød, skriver Aggvin i en epost til TV 2.

Kjempebølge veltet båten

Emmanuel skriver i en redegjørelse at han var underveis fra Dutch Harbour i Alaska til San Diego i California da han fikk problemer. Midt på natten ble båten truffet av en kjempebølge som snudde båten opp/ned. Båten kom seg på rett kjøl igjen, men alt av navigasjonsutstyr, elektrisk anlegg, motor og mat var ødelagt, og båten hadde tatt inn mye vann.

Emmanuel er imidlertid ikke av den lettskremte typen. Han forteller til AP at han vil returnere til Frankrike med katten og haike rundt i landet på jakt etter en aluminiumsbåt han kan bruke til nye eventyr på sjøen.