Her er forklaringen på det mystiske lysfenomenet

Lysfenomenet førte til at Hovedredningssentralen ble nedringt fredag kveld. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedredningssentralen fikk fredag kveld en rekke meldinger om det merkelige lyset som viste seg på himmelen over hele Sør-Norge.

– Vi har ikke fått det bekreftet, men antar det har noe med en meteor som har passert i området å gjøre, ettersom den er observert av så veldig mange over så stor utstrekning, sa vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sola, Asbjørn Viste til BT.

Ifølge Viste kom meldingene om det underlige lyset på himmelen fra hele Sør-Norge – fra Bergen i vest, Gjøvik i øst og fra hele Sørlandet.

– Spektakulært 

Norsk meteornettverk bekrefter at lysfenomenet skyldes en relativt stor meteor

– Det er meget sannsynlig at vi så en ildkule fra verdensrommet som krysset inn i atmosfæren, sier pressekontakt Tor E. Aslesen i Norsk meteornettverk til TV 2. 

Foreløpige peilinger viser at meteoren falt ned over den svenske østkysten. Aslesen opplyser at den hadde en hastighet på rundt 25 kilometer i sekundet. 

– Det spesielle var at den hadde flere eksplosjoner i løpet av banen sin. Det ser alltid veldig spektakulært ut, sier han til TV 2

– Som en brennende ball

Også i Tyskland, Danmark og Sverige skal det samme lyset ha blitt observert.

I Sverige har storavisen Aftonbladet blitt nedringt av folk som har sett det mystiske lyset. Ifølge avisen har lyset vært synlig på himmelen over store deler av landet. Et vitne beskriver lyset som «en brennende ball som plutselig forsvant».

Har du sett det merkelige lysfenomenet? Send video og bilder til 02255@tv2.no

NTB/TV 2