Dette skrev drapsmannen Anton (21) i avskjedsbrevet

TROLLHÄTTAN, SVERIGE (TV 2): I brevet han skrev før han drepte to personer uttrykker Anton Lundin-Pettersson at han var misfornøyd med innvandringspolitikken i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag ble det kjent at drapsmannen i Trollhättan som gikk til angrep på Kronan skole gikk etter ofre med mørk hud. 

Politiet har sett bilder fra hendelsen der 21-åringen står og prater med lyshudede mennesker uten at han angriper dem. De som ble angrepet, hadde utenlandsk opprinnelse.

Senere fredag kveld fortalte også politiet mer om hva som stod i avskjedsbrevet til Anton Lundin-Pettersson.

– Det er en handling der det fremgår at han ikke liker innvandringspolitikken som føres i Sverige, og at han føler at han må gjøre noe med dette, sier etterforskningsleder Thord Haraldsson til svenske TV 4.

– Og vi kan knytte dette til ugjerningen. Om det er selvmordsbrev… det kan betegnes som en type selvmordsbrev. Man kan ikke rett ut si at det er det, men det er en type.

– Visste gjerningsmannen at han skulle bli skutt? Tolker dere det slik?

– Ja, det er det jeg mener, det kan være slik. Man kan tolke det slik.

Nazi-inspirert

Det var ved 10-tiden torsdag at 21-åringen dukket opp på Kronan skole, ikledd et Star Wars-kostyme og utstyrt med sverd. Etter først å ha posert for bilder sammen med noen av elevene, gikk han plutselig til angrep på flere personer.

Hjelpelærer Lavin Eskandar (20) ble drept i angrepet. Ahmed Hassan (15) døde på sykehus etter å ha blitt påført alvorlige skader under angrepet.

Drapsmannen selv døde også på sykehus etter at han ble skutt av politiet som kom til stedet.

Anton Lundin Pettersson beskrives som innesluttet. Han brukte stort sett tiden sin til å spille dataspill. Og han avskydde hiphop-musikk, ifølge bildet den svenske avisen Expressen tegner av den 21 år gamle drapsmannen.

21-åringen hadde på seg militærhjelm, maske og kappe. En film fra skolen viser hvordan han marsjerer gjennom gangene på militært vis med et stort sverd og en stor, kraftig kniv. Politiet mener han var inspirert av nazistorganisasjoner, men man skal ikke ha funnet kjente koblinger til høyreekstreme grupperinger.

– Jeg er ikke trist, jeg er sint

Hele familien til den 20 år gamle Lavin er i dyp sorg over tapet.

– Hans liv kjennetegner hans død. Han tenkte mer på andre enn på seg selv. Og slik døde han, sier storebror Leith til TV 2.

Lavins kamerat Karim Fakhi sier til TV 2 at Lavin var det beste mennesket han har møtt.

– Jeg er ikke trist, jeg er sint. I 2015. At vi tillater at noe sånt skjer i Sverige, som er verdens tryggeste land. Det er bare sykt, sier Fakhi.

Se hele intervjuet med kameraten i videoen øverst