Ferskt kjøtt og suppe

I Wenches barndomshjem ble retten servert med en sursøt løksaus og klot. Slik ble det også servert i god morgen Norge, i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langkokt varmende retro helgemat. I Frankrike kalles denne retten "pot au feu" som betyr: gryte over ilden. I Norge kaller vi det ferskt kjøtt og suppe, og i dag serverer vi det slik som Wenche fikk det i sitt barndomshjem.

 

Dette trenger du:

  • ca 1 1/2 kg storfekjøtt eller lammekjøtt med ben
    (ca 800g uten ben) fra forparten, bryst, bringe, eller høyrygg
  • vann
  • 2 ts salt
  • pepper
  • 1 lite kålhode
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 sellerirot
  • 1 purre

Sursøt løksaus:

  • 2 ss smør
  • 1 løk
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl kjøttkraft
  • ca 1 ss eddik
  • 2-3 ss sukker
  • salt
Ferskt kjøtt og suppe. Servert med sursøt saus og klot. FOTO: TV 2 / TV 2
Ferskt kjøtt og suppe. Servert med sursøt saus og klot. FOTO: TV 2 / TV 2

Slik gjør du:

Kjøttet kokes i hele stykker.
Legg kjøttet i en passende stor kasserolle og fyll på med vann til det dekker.
Kok opp uten lokk og skum godt.
Dette for å få en klar og fin kraft.
Dryss over salt.
La kjøttet trekke under lokk til det er mørt (ca 2 timer).
Rens og del grønnsakene opp i strimler/skiver og la grønnsakene koke med de siste 15-20 min.
Smak suppen til med salt og pepper.
Ta av kraft til saus.

Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør.
Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen.
Rør godt mellom hver speeing.
Kok opp og la sausen koke 8-10 min.
Smak til med eddik, sukker og salt.

Sausen skal ha en mild sur-søt smak.
Server suppe med grønnsaker og eventuelt klot (melboller) først i måltidet.
Neste omgang server kjøtt delt i skiver med grønnsaker, kokte poteter og løksaus.

Mange steder i landet brukes melboller også kalt ”klot” i grønnsaksuppen.
Oppskriftene varierer fra sted til sted.
Her er Wenches oppskrift, med smak av kardemomme og litt sukker, fra hennes mor.

Melboller /klot:

  • 50 g smør
  • 1 ¼ dl melk
  • 1 egg
  • ¾-1 ss sukker
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts kardemomme
  • 175-200 g hvetemel

Slik gjør du:

Smelt smør, avkjøl litt.
Tilsett melk, sammenpisket egg, sukker, krydder og hvetemel.
Rør til en litt tykk grøt.
Glatt til røren med en slikkepott, dekk med litt plast og la røren svelle 10-15 min.
Form til boller i hånden med hjelp av en teskje dyppet i kaldt vann.
Legg bollene over i den varme suppen. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver bolle.
La bollene trekke i suppen i 5-10 minutter, avhengig av størrelse.
Server klot (melbollene) i suppen, eller ved siden av kjøtt og løksaus.