STÅR PÅ SITT: Arne «Castro» Haugerud kan ikke gi vekk drivstoff gratis om hjulene skal gå rundt. Foto: OLAV HUSTAD WOLD
STÅR PÅ SITT: Arne «Castro» Haugerud kan ikke gi vekk drivstoff gratis om hjulene skal gå rundt. Foto: OLAV HUSTAD WOLD

Dovres «Castro» tapte mot politiet i retten – må punge ut 3000 kroner

Den spreke bensinstasjoneieren (82) fikk 3000 kroner i bot da han stoppet en bilist som ikke betalte for diesel. Han stod på sitt, men retten ga ham ikke medhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Er ikke noe mer å tenke på det. En må bare anke da, når en har tapt, sier en fattet, men ordknapp Arne Haugerud til TV2.no.

Det var en mai-natt i fjor at en kar i leiebil ikke klarte å gjøre opp drivstoffregningen sin fordi kona hadde tatt lommeboka, og dermed fikk beskjed om å kjøre doningen inn i verkstedhallen på Dovre Bensin og Service. Haugerud ville holde bilen tilbake som sikkerhet for den ubetalte regningen.

«Castro» nektet å etterkomme politiets pålegg om å slippe mannen ut, og det hele endte med at en politibetjent måtte «kausjonere» ut bil og bilist ved selv å bla opp 300 kroner.

Han fikk et forelegg på 3000 kroner for å ikke ha etterkommet politiets pålegg, men nektet å betale. Dermed gikk saken til retten.

– Hvorfor skulle jeg gi bort 300 kroner? Dersom bensinstasjonen min skal overleve må jeg ha betalt for det vi selger. Og vi har hatt tilfeller av bensintyverier tidligere, fortalte Haugerud til TV 2 tidligere i år.

Nå har Nord-Gudbrandsdal tingrett slått fast at Haugerud ikke hadde lovlig tilbakeholdsrett (eller retensjonsrett, som jurister sier når de skal pynte seg med store ord) i bilen selv om den frivillig ble kjørt inn i verkstedhallen hans.

– Bilføreren forklarte i retten at han ikke følte at han i realiteten hadde annet valg enn å kjøre leiebilen inn i verkstedhallen, og at han følte seg lurt i en felle når tiltalte deretter låste garasjeporten og nektet ham å ta bilen ut igjen. Etter rettens syn er dette en ulovlig selvtekt, heter det i dommen.

– Retten har forståelse for at tiltalte er interessert i å sikre sine verdier, men dette må skje innenfor de rammer som lovverket oppstiller, heter det videre.

I tillegg til å gjøre opp boten på 3000 kroner, må han punge ut 2000 i saksomkostninger til det offentlige. Saken blir ventelig anket.