21-åringen Anton Niclas Lundin Pettersson (21) drepte to personer på Kronan skole i Trollhättan, ifølge svenske medier.
21-åringen Anton Niclas Lundin Pettersson (21) drepte to personer på Kronan skole i Trollhättan, ifølge svenske medier.

Svenske medier: Anton Lundin Pettersson (21) drepte to personer med sverd

KRONAN SKOLE, TROLLHÄTTAN/OSLO (TV 2): Dette er den 21 år gamle einstøingen som dukket opp med Star Wars-maske på en skole og drepte to personer. 

Anton Niclas Lundin Pettersson (21) døde av skadene etter at politiet torsdag måtte skyte ham for å stoppe massakren ved Kronan skole i Trollhättan.

Det var ved 10-tiden torsdag at han dukket opp på Kronan skole, ikledd et Star Wars-kostyme og utstyrt med sverd. Etter først å ha posert for bilder sammen med noen av elevene, gikk han plutselig til angrep på flere personer.

En 20 år gammel elevassistent døde på stedet, mens en 17 år gammel elev senere ble erklært død på sykehus. Ved 16-tiden ble det bekreftet at gjerningsmannen døde av skadene han fikk etter at politiet løsnet skudd for å stoppe ham.

Anton Lundin Pettersson beskrives som innesluttet. Han brukte stort sett tiden sin til å spille dataspill. Og han avskydde hiphop-musikk, ifølge bildet den svenske avisen Expressen tegner av den 21 år gamle drapsmannen i Trollhättan.

– Det er en kjemperolig og tilbaketrukket person. Om dette stemmer så er det et stort sjokk for meg, sier en kollega i bedriften i Trollhättan hvor 21-åringen hadde praksis.

POSERTE: Elever trodde det var en spøk da Anton Lundin-Petterson dukket opp, og ba derfor om å bli fotografert sammen med gjerningsmannen. Foto: Snapchat
POSERTE: Elever trodde det var en spøk da Anton Lundin-Petterson dukket opp, og ba derfor om å bli fotografert sammen med gjerningsmannen. Foto: Snapchat

Naboen til den 21 år gamle drapsmannen mener også at han var en einstøing.

– Når man hilste på ham så bare tittet han i bakken og gikk. Det gikk ikke an å bli kjent med ham. Han var veldig stille og holdt seg for seg selv, sier Nicolas til Expressen.

Han er tidligere ustraffet. Politiet er sikre på at det bare dreier seg om én gjerningsmann, altså slik at Lundin Pettersson handlet på egen hånd.

Tidligere på ettermiddagen begynte bildet av den poserende drapsmannen å sirkulere på sosiale medier som Snapchat. Aftonbladet har snakket med jenta som tok bildet. Hun er elev ved skolen og hadde forlatt klasserommet for å hente en penn.

I korridoren møtte hun to venner som sto sammen med en mann som hadde på seg maske og holdt i en blodig kniv.

– Han spilte «fryktelig» musikk og sa ikke et ord, forteller jenta.

Vennene trodde det dreide seg om en spøk og ville bli fotografert sammen med mannen. Jenta tok bildet.

Så kom det en lærer som sa til mannen at han skremte barna og ba ham gå.

– Han bare nikket, så hugget han kniven i lærerens høyre side. Det siste jeg hørte læreren sa, var «ring ambulanse», sier jenta.

Få siste nytt om skoleangrepet i TV 2s livesenter.

Trodde det var Halloween-spøk

Politiet fikk melding om hendelsen like etter klokken 10 torsdag. Meldingen gikk ut på at en maskert mann hadde tatt seg inn på området til Kronan skole. Han bar på et sverd og gikk rundt flere steder på skolen og i området rundt. Han var også innom flere klasserom.

AVSPERRET: Politiet gjennomsøkte torsdag gjerningsmannens hjem i Trollhättan. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2
AVSPERRET: Politiet gjennomsøkte torsdag gjerningsmannens hjem i Trollhättan. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2

Vitner forteller at gjerningsmannen hadde på seg en Star Wars-maske. Elever trodde det først dreide seg om en spøk da mannen med maske, svarte klær og et langt sverd viste seg.

– Sverdmannen hørte på rockemusikk på mobiltelefonen sin da han plutselig kom inn i et klasserom og angrep en mannlig lærer med sverdet, sier øyevitnet Laith Alazzeh (14).

Løsnet to skudd mot gjerningsmannen

Elever flyktet inn i klasserom da de oppdaget hva som var i ferd med å skje. Da politiet kom til stedet, gikk gjerningsmannen til angrep på politiet. En tjenestemann løsnet to skudd mot gjerningsmannen. Et av skuddene traff og skadet ham alvorlig. Mannen ble fraktet til sykehus for operasjon, men døde av skadene.

Gjerningsmannen kommer selv fra Trollhättan. Ifølge det anerkjente krimmagasinet Brottsplats Sverige er mannen tidligere ustraffet. Han skal ha uttrykt støtte til innvandringskritiske uttalelser og høyreekstreme skribenter på internett, skriver Brottsplats Sverige.

21-åringens siste Facebook-post er en lenke til sangteksten «Dragula» av artisten Rob Zombie. 21-åringens YouTube-kanal viser at han så på både hardrock-videoer, våpenvideoer, Hitler-hyllester og nazivideoer.

Politiet bekreftet tidligere torsdag at de er kjent med gjerningsmannens identitet, men kunne torsdag ikke svare på om han er tidligere elev ved skolen. Mannens bosted ble ransaket for å finne informasjon om mannen og hans bakgrunn. 

Det er ikke kjent om han tidligere har kommet med trusler. Motivet er ukjent.

Säkerhetspolisen, det svenske motstykket til PST, bistår etterforskningen:

– Vi samarbeider med politiet for at de skal kunne nyttiggjøre seg vår kompetanse og ekspertise på de miljøene og individene vi følger med på, sier pressetalsmann Fredrik Milder.

Sterkt preget

Politiet kaller angrepet for en av de mest alvorlige hendelsene i svensk historie. Pressetalsmann Thomas Fuxborg sier de har satt inn alle tenkelige ressurser i saken.

Stemningen er veldig trykket blant de som er rammet, sier Fuxborg.

– Folk gråter, både voksne og barn. Dette er en forferdelig hendelse.

Torsdag ettermiddag var politiet fortsatt i ferd med å gjennomsøke skolebygningene.

Sveriges statsminister Stefan Löfven avlyste torsdagens spørretime i Riksdagen for å reise til Trollhättan.

– Dette er en svart dag for Sverige. Jeg tenker på ofrene og deres familier, elever og personal, og hele det rammede samfunnet. Ingen ord kan beskrive hva de går gjennom nå. Vi føler med dem, og vi skal se til at de får all støtten de trenger, sier statsministeren i en uttalelse.