Smakstest: Billig-makrellen overrasker

Rimelige konkurrenter gir klassikeren fra Stabburet hard konkurranse i smakstest av makrell i tomat. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Makrell i tomat er et populært pålegg. Det er sunt, billig og enkelt.

Stabbur-Makrell er desidert størst på markedet med 85 prosent, men den får konkurranse av flere varianter fra kjedenes egne merkevarer. Matkontrollen har smakstestet seks forskjellige varianter av makrell i tomat, og resultatet overrasker.

To produkter får bunnplassering

Rema 1000 og Bunnpris sine egne makrell i tomat, har samme ingredienser og er produsert på samme fabrikk i Skottland. Det smaker likt, men ikke godt, ifølge testpersonene, som til daglig jobber med sushi og fisk.

TESTPANEL: Sushisjef Terje Burum, sushirestauranteier Jonathan Romano og Harald Søndergaard Næstvik fra Fiskeriet. FOTO: MATKONTROLLEN / TV 2
TESTPANEL: Sushisjef Terje Burum, sushirestauranteier Jonathan Romano og Harald Søndergaard Næstvik fra Fiskeriet. FOTO: MATKONTROLLEN / TV 2

– Jeg synes disse smaker som om du spiser dem med emballasje på. Det er ett eller annet som ikke stemmer med denne smaken, sier sushirestauranteier, Jonathan Romano.

– Jeg kan ikke sette ord på dette. En kan ikke gi disse til barn, da spiser de aldri makrell i tomat noe mer, sier, Terje Burum, sushisjef ved Sodexos.

Harald Søndergaard Nøstvik som jobber på Fiskeriet sier at disse produktene egner seg best som kattemat.

Coop og King Oscar sin makrell i tomat får middels karakter.

– Det er mer smak i sausen, men det blir for mye saus. Litt for tafatt. Men samtidig et sted i riktig retning, sier Burum om begge produktene.

Ulik mengde fisk og omega-3

Makrell i tomat er en god kilde til vitamin D. Blant de seks makrell i tomat-variantene vi har sett nærmere på varierer både fiskemengde og omega-3. King Oscar sin makrell i tomat har bare 50 prosent fisk, og er dermed den som har minst fisk av de produktene vi har testet. Stabbur-makrell, den originale, har høyest andel fisk, og mest omega-3.

Makrell i tomat er et populært pålegg for både store og små. Barna i Ola Narr barnehage i Oslo elsker makrell i tomat. FOTO: Matkontrollen / TV 2
Makrell i tomat er et populært pålegg for både store og små. Barna i Ola Narr barnehage i Oslo elsker makrell i tomat. FOTO: Matkontrollen / TV 2

Utfordrer makrellkongen

Makrellekspertene klarer ikke å bli enige om hvilket merke som smaker best. Det står mellom billigmerket, First Price, og bestselgeren Stabburet. Det er så tett at det må om-smak til. Etter nye runder, er alle enige om at testvinneren er folkekjære Stabbur-Makrell. Men First Price blir stående som en god utfordrer til makrellkongen.

– Jeg synes Stabbur-makrell er veldig velbalansert i forhold til fisk, tomatsaus, og smak. Jeg synes denne her er nok en soleklar vinner, sier Romano.