KLAR MED NY BIOGRAFI: Lars Lillo-Stenberg avlører hittil ukjente sider ved livet sitt i ny biografi. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2
KLAR MED NY BIOGRAFI: Lars Lillo-Stenberg avlører hittil ukjente sider ved livet sitt i ny biografi. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2

Lars Lillo-Stenberg: – Jeg røykte hasj og skulket skolen

Den folkekjære artisten åpner seg om oppvekst, kjærlighet og hasj.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har fått en merkelapp. Folk tenker at jeg lager små, enkle sanger om naive betraktninger. De synes deLillos er pussig, rart og søtt. Men det ligger mer alvor bak sangene. Bakgrunnen for sangene er ikke mye søt.

UNG STJERNE: Lars Lillo-Stenberg har en perm full av gamle utklipp og minner. Her avbildet i 1987.
UNG STJERNE: Lars Lillo-Stenberg har en perm full av gamle utklipp og minner. Her avbildet i 1987.

I tre år har Lars Lillo-Stenberg (53) og forfatter Yngve Knausgård (46) gjort et dypdykk i 30 år med deLillos-låter. Det skulle vise seg å også bli et dypdykk i Lillo-Stenbergs eget liv, som de fleste av låtene er basert på. Det resulterte i biografien «Glemte minner», som utgis i disse dager.

KLAR MED BOK: Lars Lillo-Stenberg har skrevet boka sammen med Yngve Knausgård (til høyre). Foto: Margrethe Miljeteig/ TV 2
KLAR MED BOK: Lars Lillo-Stenberg har skrevet boka sammen med Yngve Knausgård (til høyre). Foto: Margrethe Miljeteig/ TV 2
UNG ARTIST: Lars Lillo-Stenberg i den tidlige karrieren. Foto: Privat.
UNG ARTIST: Lars Lillo-Stenberg i den tidlige karrieren. Foto: Privat.

TV 2 møter de to i regntunge Oslo onsdag. Lillo-Stenberg forteller om et liv fullt av opp- og nedturer. Om ensomhet, lengsel og usikkerhet. Det er nemlig mange ting som ligger bak de folkekjære låtene, og nå har mannen bak lettet på sløret.

– Ensomheten ble jeg kjent med tidlig

Lars Lillo-Stenberg vokste opp i Oslo på 60- og 70-tallet. Han hadde mange forskjellige barnevakter, flyttet en del rundt som følge av mor og fars skilsmisse, og ble sjenert og innesluttet.

Han følte tidlig på følelsen av å være annerledes og utenfor.

– Jeg kjente tidlig på de sentimentale følelsene som ville følge meg gjennom livet. Jeg flyttet en del og lengtet etter brødrene mine. Ensomheten ble jeg kjent med tidlig, sier han til TV 2.

 – Jeg syntes jeg var så moden. Jeg følte meg eldgammel sammen med klassekameratene. Det var fordi jeg var mye sammen med brødrene mine, som var syv og ni år eldre enn meg. Jeg hadde en skilsmisseoppvekst, jeg var mye sammen med voksne og ble veslevoksen.

Fikk ikke draget på damene

Jo mer proff jeg ble på å være sammen med jenter, jo mer uproff ble jeg på sjekking. Sjenansen min bare økte, og etter hvert begynte jeg å lure på om det var noe galt med meg.
Lars Lillo-Stenberg

Selv om han tidlig ble dreven på gitaren, og allerede på ungdomsskolen skrev låtene som vi senere skulle bli kjent med i albumet «The Freak», slet han med å få draget på damene. 

– Jeg fikk det ikke helt til med damene – gitaren ble ingen måte å sjekke damene på. isteden ble jeg en kompis. Jeg fikk meg mange venninner, men ble dårligere og dårligere på å flørte. Men for meg har musikken aldri handlet om damene, men om formidlingen av det jeg har på hjertet.

Røkte mye hasj

I boken er Lillo-Stenberg åpen om at han brukte mye hasj da han var ung. For mye, i en periode. Det startet i niendeklasse.

– Jeg ble ingen profesjonell hasjrøyker, men det var en periode der jeg syntes det var veldig spennende. Først var det noe jeg gledet meg til å gjøre på lørdag. Så begynte jeg og noen kompiser å røyke på hverdager. Vi begynte å skulke skolen og røyke hasj isteden.

– Det varte i noen uker før jeg kjente at det måtte slutte. Det gjorde noe med personligheten min, det var som om det trengte inn i sjelen min. Det var ubehagelig, og den perioden tok slutt.

Man har kanskje et ønske om å redde verden, men alt man klarer er å sitte og le oppi et tre.
Lars Lillo-Stenberg i «Glemte minner»

Moren var for hasjen

DELILLOS: Glemte minner tas fram i Lars Lillo-Stenbergs nye biografi. Foto: Privat.
DELILLOS: Glemte minner tas fram i Lars Lillo-Stenbergs nye biografi. Foto: Privat.

Moren til Lillo-Stenberg var skuespiller på Centralteateret, og hun var svært liberal. Da det var en demonstrasjon mot hasj på 70-tallet, sa hun til mødrene som demonstrerte: «Eh … vet du hva! Min sønn har begynt å røyke masse hasj i det siste. Han har aldri vært så rolig. Det er helt stille innpå rommet der, han er bare hyggelig og snill!»

– Det var ingen som snakket om «politisk korrekt» på den tiden. Men om det hadde vært et begrep, hadde det ikke blitt brukt om min mor. Jeg var stolt av at hun var sånn. Jeg stolte på henne, sier Lillo-Stenberg.

Under valgkampen frontet artisten Miljøpartiet De Grønne, som er for en mer liberal hasj-politikk. De foreslår en testordning der man legaliserer hasj.

– Det kan hende legalisering er bra, hvis man har gode rammer rundt det. Jeg vet ikke om det er til det beste at hasj er helt forbudt. Det er ingen regler som er perfekt for alle, sier Lillo-Stenberg.

Vurderer å endre kurs i livet

I november skal Lillo-Stenberg og bandet på scenen i Oslo og spille 260 av sangene sine i en konsertserie på ti dager.

– Kanskje orker vi aldri å spille sangene våre igjen etter det. Det blir en stor oppgave.

Lillo-Stenberg avslører også at han alltid har tenkt at han skulle gjøre noe mer. Noe mer enn musikk.

– Jeg kunne tenke meg å ta et studie. Kanskje jeg kunne fordypet meg i språk eller laget en spillefilm. Kanskje jeg kunne vært arkitekt. Men hver gang jeg tenker på å starte med noe nytt, så ser jeg gitaren ligge der på senga. Så blir det til at jeg tar den opp, spiller en låt, og så er vi i gang igjen, sier han.