Denne kan komme til å sjokkere bilverdenen

Døde i 2012, nå kan den gjøre sensasjonelt comeback. 

Dette er det eneste teaser-bildet Mazda har lagt ut av sportsbilen de skal vise på Tokyo Motor Show. Kan den være Wankelmotorens comeback?
Dette er det eneste teaser-bildet Mazda har lagt ut av sportsbilen de skal vise på Tokyo Motor Show. Kan den være Wankelmotorens comeback?

Wankelmotoren har mange fans, og det er Mazda som mer enn noen andre er synonymt med denne motor-typen. Mazda RX-8 var den siste Wankel-modellen i verden, og den ble avlivet i 2012. Noen RX-9 kom aldri. Så da var det vel snipp-snapp-snute, du er ute, for wankelmotorens del? Vel, kanskje ikke...

En Wankelmotor (eller rotasjonsmotor), er en bensinmotor med en trekantet rotor som går rundt i et hus formet som geometrisk kurve. Den har ikke stempler og sylindre som en vanlig forbrenningsmotor, og er derfor lett og med få bevegelige deler. Det betyr også at den er mye mindre i fysisk størrelse enn en vanlig forbrenningsmotor.

Klarte ikke Euro 5

Med andre ord perfekt for en sportsbil, noe som var grunnen til at Mazda RX-7 hadde motorkonstruksjonen under panseret fra 1978-2002, etterfulgt av Mazda RX-8 fram til 2012. Men da var det kroken på døra for wankelmotoren, for selv om den har mange fordeler, klarer den ikke den høye kompresjonen som er ideelt i en bensinmotor. Det gir en lav virkningsgrad, som igjen fører til høyt bensinforbruk og høye CO2-utslipp.

 Toyota tilbakekaller 6,5 millioner biler

Mazda innså at de ikke ville klare å møte avgasskravene som Euro 5-standarden dikterte, og dermed la man inn årene. Men snedig nok har selskapet aldri avviklet sin Wankel-avdeling...

Mazda RX-9 på plass i Tokyo?

Dermed kan man spekulere i om de har klart å forbedre utslipp/forbruk på en helt ny generasjon Wankelmotorer, for Mazda har nemlig sluppet et mystisk bilde. Et bilde som tydelig viser konturene av en heftig sportsbil, og i pressemeldingen står det "bilen omfavner tydelig merkets stamtre". Og hva er Mazdas stamtre når det gjelder sportsbiler? Jo, Wankelmotor!

En av Norges mest populære biler har blitt ny

Dermed er det all grunn til å tro at konseptet som Mazda skal vise under Tokyo Motor Show er en ny sportsbil (RX-9?), med Wankelmotor under panseret. Her skal det også nevnes at Mazda de siste årene har søkt om patenter for å bruke en Wankelmotor som en rekkevidde-forlenger, i en tiltenkt hybrid, som igjen viser at selskapet ikke ser ut til å ville gi opp motortypen. 

Dette blir fryktelig spennende å følge med på. Vi  lover å komme tilbake med mer solid bakgrunnsfakta om bilen, når vi tar turen til Tokyo Motor Show i neste uke. 

Med denne kan du lure naboen trill rundt...