Populær brannslukker tok fyr: – Jeg ble veldig overrasket

DENNE SAKEN ER FELT I PFUBrannslukkeren, som selges både hos Elkjøp og Lefdal, strøk på testen da TV 2 hjelper deg prøvde den ut sammen med brannvesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne saken ble felt i PFU for brudd på god presseskikk! Du kan lese fellelsen her!

– Den virker ikke så veldig brannsikker.

Kathrine Hansen har nettopp prøvd å slukke en brann med den nye typen brannslukker som har vært på det norske markedet i cirka ett år. Hun og venninnene Helena og Dorthe er ikke overbeviste om at nyvinningen er til å stole på.

– I en stressa situasjon hadde jeg ikke stolt på denne, forteller Helena.

Det er brannslukkeren Mangiafuoco som for anledningen blir undersøkt. TV 2 hjelper har i samarbeid med brannvesenet iscenesatt en test der vi vil undersøke om slukkestaven gjør jobben som brannslukker i enkle situasjoner man kan oppleve hjemme.

Mangiafuoco selger blant annet hos Elkjøp og Lefdal, og er en engangsslukker som er beregnet på småbranner. Den blir kun solgt som supplement, den kan altså ikke erstatte vanlig, lovpålagt brannslokkingsutstyr som skum- eller pulverapparat.

På esken står det at den kan slukke alle type branntilløp, inkludert brann i treverk og matolje.

Men i vår test var kanskje ikke Mangiafuoco fullt så effektiv som esken hevder.

Slukket ikke brann

Staven slukket brann i en pute og en seng uten problemer, men når vi senere prøvde å slukke brann i treverk reantente ilden to ganger, da også etter at Mangiafuoco var tom.

Og når vi senere prøvde slukkestaven på brann i matoljer, en typisk brann som kan foregå på kjøkkenet hvis man glemmer å skru av kokeplaten, hadde brannslukkeren ingen effekt, selv om vi tømte hele innholdet rett i flammene.

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening Dagfinn Kalheim har vært skeptisk til Mangiafuoco lenge, men sier etter å ha sett TV 2 hjelper deg teste brannslukkeren at han synes den fungerer enda dårligere enn han forventet.

– Jeg blir veldig overraska over hvor dårlig den håndterer enkle branntilløp, mye dårligere enn det jeg hadde trodd, forteller han.

I testen målte vi også temperaturen på Mangiafuoco etter bruk, og det viser seg at produktet kan bli nesten 500 grader varmt.

– Dette kan føre til personskade i og med at temperaturen er så høy, og det er så lett å komme borti, at det å få brannskader er uhyre lett. Denne burde ikke vært tilgjengelig som et slokkemiddel til allmennheten, avslutter han.

Brukte den feil

Brannslukkeren ble ekstremt varm under bruk. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2
Brannslukkeren ble ekstremt varm under bruk. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2

Elkjøp og Lefdal forteller at de ikke har utført egne tester av Mangiafuoco, men at de stoler på dokumentasjonen de har mottatt fra importøren.

«Når vi tar inn nye produkter stiller vi krav til at det foreligger dokumentasjon og tester. Disse går vi alltid grundig gjennom, for å sikre at vi tilbyr gode og nyttige produkter til våre kunder.

For Mangiafuoco foreligger det en rekke tester og godkjenninger fra flere av de største selskapene som sertifiserer, blant annet Veritas. Dette la vi til grunn da vi valgte å selge produktet, samt at vi så et potensiale i markedet for et slik tilleggsprodukt for nordiske husholdninger. Vi har solgt noen tusen stk av Mangiafuoco og hittil ikke mottatt noen klager på produktet,» skriver kommunikasjonsdirektør Åshild Indresøvde i en epost.

Importør av Mangiafuoco er Dal-selskapet Trygg partner AS. Etter testen tok vi kontakt for å høre hvilke forsikringer de hadde for at brannstaven er trygg å bruke.

Produktet som, ifølge TV 2 Hjelper deg sine tester, ikke holder mål. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2
Produktet som, ifølge TV 2 Hjelper deg sine tester, ikke holder mål. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2

– Produktet har tilstrekkelig dokumentasjon, blant annet fra Veritas, så produktet kan fritt selges og kjøpes i Norge, og vi går god for produktet som importør, sier økonomisjef Carl Jørgen Owre, og viser i hovedsak til en test gjort av det spanske laboratoriet AFITI.

– Og i tilstrekkelig dokumentasjon så legger dere at den kan slukke alle de brannene som står på esken?

– Det er helt riktig.

– Hvorfor klarer ikke vi da å slukke brannene i vår test?

– Det er veldig viktig å presisere at gassen som kommer ut er ikke kjølende den er kun kvelende, sier Owre, når vi spør om hvorfor vi ikke klarte å slukke brann i treverk.

På det samme spørsmålet om brann i matolje, der Mangiafuoco ikke hadde noen effekt på brannen i vår test, sier Owre at TV 2 hjelper deg brukte staven feil.

– På produktet vårt så står det at man skal holde 60 centimeter avstand.

– Men det gjorde vel hun som slukket her?

– Som sagt så er det vanskelig for meg å kommentere da jeg ikke har vært med på testen.

– Men fra det du ser her da?

– For meg ser det ut som hun står for nærme.

TV 2 Hjelper deg torsdager klokka 20:30