TOMMEL OPP: Vidar Nilsen handlet helt etter boka da tommelen ble kappet av. Fem timer etter ulykken i Nordland kunne kirurgene på Rikshospitalet lappe ham sammen. FOTO: PRIVAT / PRIVAT
TOMMEL OPP: Vidar Nilsen handlet helt etter boka da tommelen ble kappet av. Fem timer etter ulykken i Nordland kunne kirurgene på Rikshospitalet lappe ham sammen. FOTO: PRIVAT / PRIVAT

Vidar (35) berget avkappet tommel ved å putte den i munnen

Vidar Nilsen holdt hodet kaldt da sirkelsaga plutselig gjorde et byks. Nå satser han på å være tilbake som pianist 1. mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det første jeg tenkte, var «søren, der går helga i vasken», sier den sindige 35-åringen fra Lødingen i Nordland til TV 2.

Han er sjøkaptein og jobber også som pianoentertainer. Sist helg hadde han spillejobb i Trysil. Morgenen etter skulle han og kona reise. Men med en tommel for lite måtte planene endres.

Saga kilte seg fast

Det var Harstad Tidende som først omtalte saken. Torsdag kveld jobbet Vidar i båten sin hjemme i Lødingen. Han hadde holdt på i mange timer og skulle egentlig kommet seg hjem, men han skulle bare gjøre et siste snitt med sirkelsaga han hadde lånt av broren. Saga skulle leveres tilbake før han reiste til Trysil.

Da det bare var noen centimeter igjen å sage, måtte han skifte grep og løftet opp planken med venstre hånd. Dermed kilte sagbladet seg fast, og saga gjorde et voldsomt byks.

– Først ble det mørkt, for jeg tråkket ut kontakten til landstrømmen. Jeg måtte lete og fomle litt før jeg fikk lyset på igjen. Synet som møtte meg var kjedelig, mildt sagt, sier Vidar på telefon fra sykesengen på Rikshospitalet.

– Tommelen hadde kommet seg utrolig langt, men jeg klarte å finne den. Heldigvis hadde jeg ryddet om bord, sier han.

Nesten ikke blod

Med tommelen i hånda lurte han på om han skulle ringe hjem, men tenkte at de ikke kunne hjelpe. I stedet ringte han 113.

– Jeg sto og så på den mens jeg snakket med AMK. Jeg tenkte jeg måtte holde hånda høyt, men det blødde så lite. Det var merkelig. Det er vel adrenalinet som gjør at det stopper opp, funderer Nilsen.

AMK ga ham beskjed om å holde seg i ro og få hjelp til å komme i land. Båten lå tre meter fra land, det var fjære sjø og en fire meter høy stige måtte forseres for å komme opp på kaia. 

Men minuttene var lange. Vidar var utålmodig, han følte seg kvikk og var ikke svimmel. 

– Jeg sjekket at lensepumpa var slått på auto, for jeg tenkte at jeg kom til å bli borte en stund. Så puttet jeg tommelen i munnen, dro båten mot land med høyre hånd og klatret opp stigen med én hånd. Jeg er vant til å klatre med en hånd, for jeg bærer ofte verktøy i den andre hånden, forklarer Nilsen.

Vond smak

Han fant selv ut at det var lurest å putte tommelen i munnen. Han ville ikke risikere å miste den, og å putte fingeren i lomma på kjeledressen virket som en dårlig idé, for der var det verktøy og papir.

– Tommelen var full av sagspon, så jeg hadde en vond smak i munnen etterpå, forteller Nilsen.

På kaia møtte han en kompis som han hadde ringt etter ulykken. Mens de kjørte, ringte han på nytt til AMK og fikk instruksjoner om hvordan han skulle oppbevare tommelen mens han ventet på ambulansen. Den måtte legges i en tett plastpose som igjen skulle legges i en pose med isvann.

Vel hjemme la han tommelen på et tefat i kjøleskapet, oppå en eggkartong. Mens han ventet på ambulansen, fikk han hjelp til å klippe av seg kjeledressen og ringte til Trysil for å avlyse spillejobben.

– Da ambulansen kom, spurte de hvor tommelen var. Jeg sa at den lå på et tefat i kjøleskapet, ler Vidar.

Ekspressfart

Etter noen kilometer i ambulansen ble han plukket opp av legehelikopteret som er stasjonert på Evenes. På Evenes ventet et ambulansefly som hadde kommet fra Tromsø. Dermed bar det til Gardermoen og videre til Rikshospitalet.

– Fem timer etter ulykken var jeg på operasjonsbordet på Rikshospitalet, sier Vidar.

Han er full av lovord over beredskapen og behandlingen han har fått. Vidar er spesielt glad for den nyopprettede helikopterbasen på Evenes. Å nå fram med vanlig ambulanse på veiene i Lofoten, Vesterålen og Salten kan være både kronglete og tidkrevende.

– En solskinnshistorie

Operasjonene har gått bra, og Vidar satser på å være tilbake ved tangentene 1. mars. Legene har sagt at det å spille piano er fin trening for den påsydde tommelen.

Julebordssesongen går i vasken, men Nilsen er takknemlig for at alt har gått så bra.

– Litt tap av næringsinntekt betyr ingen ting, bare jeg får tommelen tilbake. Dette er en solskinnshistorie, sier Vidar.