18 pågrepet i massiv politiaksjon mot transport- og renholdsbransjen

Politiet bekrefter at de har pågrepet en rekke personer under storaksjonen onsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kripos, med bistand fra Økokrim, PU, UP, Oslo og Romerike politidistrikt, NAV og Skatteetaten aksjonerte onsdag morgen mot et miljø i Oslo-området.

– 18 personer er pågrepet og vi har gjennomført et tyvetalls ransakinger, sier Ketil Haukaas, sjef i Kripos, på en pressekonferanse onsdag.

Aksjonen har ifølge politiet rammet personer som blant annet står bak følgende.

  • Falske identiteter benyttet til lånebedragerier
  • Betydelige skatte- og avdragsunndragelser
  • Utnyttelse av velferdsordninger
  • Utroskap mot egne firmaer
  • Bedrageri kamuflert i næringsvirksomheter

Det er både norske og utenlandske statsborgere blant de pågrepne, men de fleste er fra Sri Lanka. De siktede er pågrepet i Oslo, på Romerike og i Drammen. De mistenkte har over tid drevet omfattende kriminell virksomhet gjennom sine virksomheter i transport- og renholdsbransjen.

De pågrepne er menn født mellom 1973 og 1995.

Kripos aksjonerte mot en rekke adresser i dag.  FOTO: KRIPOS / KRIPOS
Kripos aksjonerte mot en rekke adresser i dag. FOTO: KRIPOS / KRIPOS

De pågrepne er tilknyttet transport- og renholdsbransjen på Østlandet.

– Etterforskningen har avdekket en gruppe på fire til seks personer som har drevet med det vi betegner som organiserte lånebedragerier på tilsammen flere millioner kroner ved bruk av uriktige identiteter, sier politiadvokat i Kripos Håvar Underland.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser og betegner nettverket de har avslørt som omfattende.

– Vi betegner dette som organisert kriminalitet og gruppen har drevet med dette i flere år og har utspring i transport- og renholdsbransjen i Oslo-området, sier Underland.

De mener å ha identifisert et stort antall ID-bedratte hvor det med falske dokumenter blant annet er tatt opp store lån, startet selskaper og gjort store innkjøp. Flere av de ID-bedratte personene er, etter politiets mening, innledningsvis selv med på kriminaliteten, men mange synes også å bli utnyttet fordi de har en svak tilknytning til Norge.

Det er i tillegg avdekket svart arbeid og indikasjoner på at det kan ha foregått sosial dumping.

– Lederskikkelse pågrepet

AKSJON: Flere personer er arrestert under dagens aksjon.  FOTO: KRIPOS
AKSJON: Flere personer er arrestert under dagens aksjon.  FOTO: KRIPOS

Ifølge DN er en 33-åring pågrepet. Vedkommende utpekes som lederskikkelse i nettverket som skal ha vært underleverandør for flere av de store budbilfirmaene i Norge.

Kripos samarbeidet med Økokrim, flere politidistrikter, Nav og Skatteetaten under aksjonen. Minst 200 personer har vært i sving under den koordinerte aksjonen. 

– Dette er en omfattende aksjon med over 200 tjenestepersoner involvert. Dagens aksjoner kommer som et resultat av en lengre etterforskning ledet av Kripos. Saken er kompleks og vi har vært avhengige av et omfattende samarbeid med andre etater i dette arbeidet, sier Ketil Haukaas, sjef Kripos.

Saken er svært omfattende og det er ennå tidlig i etterforskningen. Flere av de pågrepne vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag.

Internt i politiet blir aksjonen sammenliknet med anslaget mot dagligvarenettverket Lime.