Slakter bilfritt Oslo sentrum: – Minner om en Berlinmur

De rødgrønne forslagene om å stenge Oslo sentrum for privatbiler får knallhard kritikk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet, De Grønne og SV i Oslo varsler radikale grep når de onsdag overtar byrådsmakten i hovedstaden. Partiene vil blant annet stenge Oslo sentrum for privatbiler og forby diesel og bensinbiler i et område hvor det bor flere mennesker enn i Bergen kommune.

– Bare symbolpolitikk

Lederen av transportkomiteen på Stortinget, Linda Hofstad Helleland (H) går til frontalangrep på det nye byrådets politikk.

– Man vil ha bilistene rundt Oslo sentrum, så det kan jo nesten minne om at det er en sånn Berlinmur man bygger opp, sier Hofstad Helleland til TV 2.

Hun reagerer kraftig på forslaget om å forby bilkjøring innenfor Ring 1 i hovedstaden i løpet av fire år.

– Det virker veldig lite gjennomtenkt, det vil ha lite effekt. De vil gjøre bilen til samfunnsfiende. Dette er bare symbolpolitikk. 

– Alt blir vanskeligere

BILIST: Marius Erlandsen er selvstendig næringsdrivende i Oslo. Men to små barn og travel jobb er han avhengig av å kjøre bil. FOTO: TV 2
BILIST: Marius Erlandsen er selvstendig næringsdrivende i Oslo. Men to små barn og travel jobb er han avhengig av å kjøre bil. FOTO: TV 2

Da de tre rødgrønne partiene mandag presenterte sin byrådserklæring varslet de selv store endringer 

– Våre beslutninger får stor betydning for innbyggerne i Oslo, sa påtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Hjemme hos familien Erlandsen på Bislett er de svært usikre på hva den nye rødgrønne politikken vil bety.

– Det vil være mange oppgaver i hverdagen som vil være vanskelig å løse av og til har man behov for bil, det er ikke sånn at man bare kjører bil for moroskyld, sier Marius Erlandsen. 

Tomme parkeringshus

I området som politikerne ønsker å gjøre helt bilfritt er det over 7.000 parkeringsplasser i parkeringshus som kan komme til å bli stengt.

– Når man ekskluderer et viktig transportmiddel som bilen, som vi mener er et viktig supplering til kollektiv og gode sykkelveier, så er det et fundamentalistisk grep, sier Lars G. Monsen. 

Han er daglig leder i Norpark som er en paraplyorganisasjon for parkeringsselskapene.

– I mange tilfeller har eierne blitt pålagt av kommunen å bygge parkeringshus. Om man ikke får tilbake pengene som er investert der så er det bekymringsfullt. Også de som sitter med store investeringer parkeringshus innenfor Ring 1 er nå bekymret for hvordan det skal gå med investeringene og arbeidsplassene som er knyttet til dem,  sier Monsen.

Totalforbud mot diesel og bensin

Innenfor Ring 3 i Oslo bor det 281.000 mennesker - det er flere enn i hele Bergen kommune - her kan det bli totalforbud mot alle bensin og dieselbiler innen åtte år.

Eirik Lae Solberg som tirsdag kveld ble valgt til leder for Høyres bystyregruppe i Oslo, rister oppgitt på hodet over det nye byrådets radikale forslag.

– Det er helt urealistisk å innføre et forbud mot alle vanlige biler innenfor Ring 3. jeg har vanskelig med å forstå at det er alvorlig ment. Jeg fatter ikke at Arbeiderpartiet er med på dette - det er byfiendtlig og vil ramme de fleste som bor i denne byen, sier Lae Solberg.

Også forslaget om totalforbud mot biler innenfor Ring 1 mener han er helt urealistisk.

– Forslaget er dramatisk og vil føre til at mye av vareghandelen vil lide. 

Kan spøke for E18

Det nye byrådet vil heller ikke bygge ut E18 vest for Oslo, som planlagt - slik både de borgerlige og Arbeiderpartiet i Akershus går inn for.

I forslaget til statsbudsjett for neste år har regjeringen satt av 200 millioner til prosjektet. Nå mener lederen for transportkomiteen på Stortinget at det kan spøke for statlige bevilgninger.

– Når SV og MDG sier at nå er det en stopp for E18 så er det en litt spesiell tanke at stortinget skal bevilge 200 millioner til et prosjekt, som det er satt en stopper for, sier Linda Hofstad Helleland (H).

Hun ber nå Arbeiderpartiet klargjøre hva de egentlig mener om planene for utbygging av Norges mest trafikkerte vei.

– Siden Arbeiderpartiet på Stortinget sier noe helt annet enn i Oslo så må vi få klarhet i dette. Det må Arbeiderpartiet klare å gjøre snarest.

Verken påtropppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) eller Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Ngyen Berg ønsket å la seg intervjue om denne saken onsdag kveld.