GRUFULL OPPVEKST: Tidligere NHL-spiller Patrick O'Sullivan, som her feirer en scoring for Los Angeles Kings i 2008, avslører farens skrekkregime i en ny bok. FOTO: JEFF ROBERSON / AP
GRUFULL OPPVEKST: Tidligere NHL-spiller Patrick O'Sullivan, som her feirer en scoring for Los Angeles Kings i 2008, avslører farens skrekkregime i en ny bok. FOTO: JEFF ROBERSON / AP

Forteller om farens mishandling: Ble tvunget til å spise sitt eget spy

Tidligere NHL-spiller forteller om sin tragiske og brutale oppvekst. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere NHL-spilleren Patrick O’Sullivan (30) har skrevet en bok. Der forteller han hvorfor han avskyr brune bønner, og hvorfor lukten nyklipt gress kan få følelsene til å boble over på grunn av den psykiske og fysiske mishandlingen han ble utsatt for av sin egen far.

O’Sullivan var stortalentet som skulle nå helt til topps. Han var årets rookie i CHL, OHL og AHL. Og han avgjorde finalen i junior-VM for USA mot Canada i 2004.

Totalt spilte han 334 NHL-kamper og deltok i tre VM-sluttspill for USA, men i boken «Breaking Away: A Harrowing True Story of Resilience, Courage and Triumph» forteller han om en barndom der han ble systematisk mishandlet.

Måtte spise sitt eget spy

Hans far John, som hadde fått kallenavnet «Crazy John» under sin egen mislykkede hockeykarriere, holdt et knallhard og umenneskelig regime. I boken forteller O’Sullivan om en middag hans far lagde med hermetisert skinke og brune bønner.

Da O’Sullivan kastet opp maten faren hadde laget til ham, ble han tvunget til å spise det han kastet opp. Den tvangsforingen gjentok seg flere ganger. O’Sullivan var bare åtte år gammel da det skjedde.

Andre ganger ble han låst ute fra huset til morgenen etter. Etter kamper ble han tvunget til å løpe etter sin fars bil. Han ble vekket om natten for å gjøre pushups til armene ga opp, og situps til han fikk krampe i magen.

– Da jeg gikk av isen etter en trening eller en kamp visste jeg aldri hva som kom til å skje, men jeg visste det ikke kom til å være noe bra, skriver den tidligere NHL-spilleren i boken sin.

LANDSLAGSSPILLER: Patrick O'Sullivan jubler etter å ha scoret mot Canada under hockey-VM i 2008.  FOTO: RYAN TAPLIN / AP
LANDSLAGSSPILLER: Patrick O'Sullivan jubler etter å ha scoret mot Canada under hockey-VM i 2008.  FOTO: RYAN TAPLIN / AP

– Slått og sparket

Detaljene er mange og grusomme.

– Jeg ville ha en time eller to til med min fars kondisjonsprogram i vente. Å løpe trappetrinn på tribunene i arenaen som en hamster på en tredemølle, eller å løpe etter bilen hans i tre til fem kilometer. Om han ikke trodde det gjorde meg tøffere, så ville han klaske til meg. Hvert å ble det mer og mer: et klaps i ansiktet da jeg var åtte, et klaps med mer kraft og et spark i rumpa da jeg var ni, et slag da jeg var 10, en kraftig høyrehook i kjeven og et spark i magen eller ribbeina til jeg gispet jeg var elleve, tolv og tretten, skriver O’Sullivan, ifølge Yahoo Sports.

16 år gammel, og i frykt for sitt eget liv, kjempet han tilbake mot faren. Faren fikk til slutt besøksforbud, men de emosjonelle arrene vil O’Sullivan bære for alltid. På grunn av hans fars galskap gjør lukten av nyslått gress ham uvel.

Han ble jevnlig slått dersom etter en plenklipp, dersom jobben ikke var gjort godt nok etter hans far helt umulige krav.

– Dere gjør mer skade enn dere gjør nytte

Hans opplevelser gjør at han har en krystallklar melding til foreldre som behandler barna sine ekstremt for å få de til å prestere.

– Jeg tror det er en historie som er altfor vanlig. Kanskje ikke så ekstrem som min, men det var mange folk, foreldre eller trenere, som tror de kommer til å være den som utgjør forskjellen på om barnet deres klarer det, ente det gjelder sport, musikk eller noe annet. Dere gjør mer skade enn dere gjør nytte, sier 30-åringen.

– Det er viktig, fordi det handler om barn. De har ikke en stemme selv, de kan ikke endre sine egne omstendigheter. Noen er nødt til å gjøre det for dem, påpeker O’Sullivan.

JUNIOR-VM: Patrick O'Sullivan forsøker seg på en avslutning mot Hviterussland i junior-VM i 2004.  FOTO: ORLIN WAGNER / AP
JUNIOR-VM: Patrick O'Sullivan forsøker seg på en avslutning mot Hviterussland i junior-VM i 2004.  FOTO: ORLIN WAGNER / AP

– Hockey har alltid vært elsk-hat

Selv ble han hockeyproff på tross av hans fars brutale regime. Han er stolt av sin hockeykarriere, og han er fremdeles glad i sporten.

– Hockey var det som fikk meg gjennom det. Hockey har alltid vært elsk-hat for meg. Det var det jeg elsket mest, men også det som direkte påførte meg mest smerte, lidelse og vanskeligheter i livet mitt, sier han.

Nå lærer O’Sullivan sine to sønner, Nathan (2) og Henry (4) å stå på skøyte. Men for pappa Patrick er det helt ok om de aldri vil spille ishockey.