Slik «hilser» piloten i det norske spionflyet til russisk kampflypilot 

– Det er i begge parters interesse å opptre forutsigbart og trygt, sier forsvarssjefens pressetalsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoer av norske fly i nærkontakt med russiske fly er de siste ukene spredt på sosiale medier fra russisk side.

En av videoene viser piloten i et norsk DA-20 Jet Falcon-fly i det han gir tommelen opp til sin russiske nabo i luftrommet over Barentshavet. Med den andre hånda filmer han det russiske kampflyet.

– Det er i begge parters interesse å opptre forutsigbart og trygt, sier oberstløytnant Eystein Kvarving, forsvarssjefens pressetalsmann, til TV 2.

DA-20 Jet Falcon-flyene brukes ikke bare til VIP-transport, men er også viktig i elektronisk krigføring. De driver med elektronisk innsamling og er knyttet til Forsvarets såkalte EK støttesenter, som utvikler elektroniske mottiltak som jamming.

Den russiske videoen som viser den norske Falcon-pilotens uformelle hilsen, er ikke et utypisk bilde på situasjonen i nordområdene. Stort sett opplever norske piloter at russerne oppfører seg bra, men i enkelte tilfeller har oppførselen vært aggressiv, slik en video fra november i fjor viste.

– Generelt ser vi at de øver mer komplekst enn tidligere, sier Kvarving om hvordan flyvemønsteret har endret seg fra russisk side.

Står i døgnberedskap

F-16-flyene som står på døgnberedskap i Bodø er på vingene 15 minutter etter at alarmen går. Hvert enkelt tilfelle blir analysert av Etterretningstjenesten, og disse opplysningene går deretter ut til NATO sine medlemsland og vårt nasjonale hovedkvarter.

Det russiske militærets TV-kanal Zvezda la mandag ut på sine nettsider en video av et norsk F-16-fly som møter en MiG-31 over Barentshavet, men ifølge Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) dreier det seg ikke om et identifiseringsoppdrag som nylig har funnet sted.

– Vi har ikke sendt fly på vingene i dag, videoen er kanskje et gammelt opptak, sier major Elisabeth Eikeland, talsperson ved FOH, til TV 2.