Kjenner du igjen den norske Star Wars-kjekkasen?

Arve Juritzen skriver fortsatt autografer etter at han var med i Star Wars-innspillingen på Finse i 1979.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember er det duket for en helt ny Star Wars-film, når det etterlengtede oppfølgeren «Episode VII: The Force Awakens» kommer på norske kinoer. 

ISKALD INNSPILLING: Arve Juritzen under innspillingen av Star Wars på Finse i 1979. FOTO: ©ARVE JURITZEN / ©ARVE JURITZEN
ISKALD INNSPILLING: Arve Juritzen under innspillingen av Star Wars på Finse i 1979. FOTO: ©ARVE JURITZEN / ©ARVE JURITZEN

Billettene ble lagt ut for salg mandag morgen klokken ni, og rundt 50 mennesker overnattet utenfor Colosseum for å få billetter

– Fikk hamburgere servert med helikoptere

Arve Juritzen (54), forfatter og forlagssjef i Juritzen forlag, har et helt spesielt forholdt til Star Wars – han var blant nordmennene som fikk være med som statister i innspillingen av den andre, originale Star Wars-filmen.

Scenene som skulle forestille den iskalde, arktiske planeten Hoth, ble spilt inn på Finse i Norge.

– Jeg var så vidt fylt atten år. Det er 36 år siden, og fortsatt får jeg oppmerksomhet for det. Det var en fantastisk innspilling å få være med på, sier Juritzen.

Også Odd Johan Nelvik og Tom Egeland var blant de norske statistene.

– Vi måtte opp klokka seks, vi løp rundt i snøen hele dagen, og vi fikk hamburgere servert med helikoptre. Dette var en gigantisk produksjon – og det har blitt til noen få minutter i «Empire Strikes Back», sier Juritzen.

Skriver fortsatt autografer

Fortsatt må Juritzen skrive autografer til fans fra ulike kanter av verden, til tross for at han ikke akkurat syntes spesielt godt.

– Jeg løper rundt et sted i bakgrunnen der, smiler han.

Han er en av de mange som gleder seg til filmen har premiere i desember. Han tror sci-fi-filmenes popularitet kommer av at de er sammensatt av en rekke suksessfaktorer: 

– Det er det onde mot det gode, det er krig, kjærlighet og ukjente forfedre. Det er alle elementer i den gode, dramatiske historien. De effektene som ble skapt til den første Star Wars-filmen var helt unike. Det er enorme forventninger til den nye, sier han.

Det er Disney som produserer den nye Star Wars-triologien. De kjøpte rettighetene fra George Lucas Lucasfilm til 23,4 milliarder kroner i 2012. 

– Dette er en kult – Star Wars er nesten en religion, sier Juritzen.