Los Angeles Clippers forward Blake Griffin blir igjen en av de store attraksjonene i kommende NBA-sesong. AP Photo/Chris Carlson
Los Angeles Clippers forward Blake Griffin blir igjen en av de store attraksjonene i kommende NBA-sesong. AP Photo/Chris Carlson

Dette kan du glede deg til med årets NBA-sesong

Etter måneder med venting er nå sesongstart i NBA rett rundt hjørnet. Les hvorfor våre eksperter gleder seg spesielt til årets sesong. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27. oktober starter årets NBA-sesong og Sportskanalen vil igjen vise en kamp i uken fra verdens beste basketball-liga hver søndag. Søndag 1. november er første sending, da også med en studiosending fra kl. 21.00 på Sportskanalen. For TV 2 Sporten er det disse som har uttalt seg: 

Baard Stoller. Basketekspert og en av Norges mest merriterte trenere. Trener i dag Kongsberg Miners i BLNO.
Calix Black Ndiaye. En av Norges beste basketballspillere gjennom tidene. Spilt for både Ulriken Eagles og college-basket i USA. 
Stig Omland. Tidligere BLNO-spiller for Bærum Verk, og Ulriken Eagles-spiller. 

Her er noe av hva vi forventer, og ser mest frem til, i forkant av årets sesong.

De fire beste lagene i øst
NBA er delt opp i to avdelinger, øst og vest. I tillegg er det også seks divisjoner, men historisk for årets NBA-sesong er at divisjonene ikke har noe å si i forhold til sluttspillet. I år kommer de åtte beste fra hver avdeling til sluttspillet. Her er hvem vi mener kommer til å dominere avdeling øst:
1. Cleveland Cavaliers. Det er egentlig ganske enkelt. Cavaliers tapte forrige sesongs finaler mot Golden State Warriors i en finaleserie hvor de manglet både Kyrie Irving og Kevin Love. Cavaliers har det TV 2 Sportens eksperter mener er verdens beste spiller i LeBron James og om laget holder seg skadefritt er det unison enighet om at Cavaliers vil være favoritter til å komme til, og vinne, årets finale i øst.

2. Allerede på plassen bak blir det dissens i egne rekker. Chicago Bulls når opp med flere stemmer enn alternativene. Bulls var svært nære å slå ut nettopp Cavaliers i semifinalene i øst forrige sesong. I år har laget fått en ny trener i Fred Hoiberg. Altså er Tom Thibodeau som har trent laget de siste fem sesongene borte. «Thibs» er kjent som manisk opptatt av forsvar og ble kritisert for å bruke spillerne sine for hardt. Med Hoiberg inn vil nok Bulls ha større fokus på angrepet. Vi tror det betyr at Bulls-spillerne vil trives bedre og spille mye morsommere basketball denne sesongen. Klarer de i tillegg å holde nivået oppe i forsvar blir dette Bulls-laget meget bra. Mye hviler igjen på om lagets største stjerne, Derrick Rose, klarer å holde seg skadefri. Det har han ikke siden han ble kåret til NBAs viktigste spiller i 2011. Andre spillere som vil prege Bulls er Jimmy Butler som virkelig tok steget opp i fjor og Pau Gasol, spanjolen som i sommer viste god form da han ledet Spania til EM-gull.

3. Miami Heat. Dette Heat-laget tror vi blir enten eller. Ekspert og Kongsberg Miners-trener Baard Stoller holder en knapp på at Heat blir å finne i finalen i øst mot Cavaliers. Heat fikk forrige sesong ødelagt av sykdom på Chris Bosh. Nå er Bosh tilbake og kan danne et herlig par med Hassan Whiteside som slo gjennom forrige sesong. I tillegg hentet Heat Goran Dragic forrige sesong og det er store forventninger til sloveneren. Mr. Heat er Dwyane Wade. I sine beste år var han blant NBAs beste spillere. Desverre har skader preget de siste fire sesongene for the «Flash». Det er likevel mulig å håpe på en skikkelig sesong fra Wade. Etter å ha spilt NBA-finaler til midten av juli i fire sesonger på rad kom nemlig ikke Heat til sluttspillet forrige sesong. Det betyr at Wade har hatt «fri» siden midten av april og kanskje endelig går en skadefri sesong i møte. Er Wade tilbake til sitt gamle jeg er dette et lag som blir farlige i sluttspillet.

4. Atlanta Hawks tar siste plassen blant topp fire i øst. Hawks var det beste laget i øst i grunnserien forrige sesong og det er ikke umulig at de vil kjempe i toppen igjen. Suksessen består i at de spiller som et lag og er vel det laget i øst som minner mest om San Antonio Spurs. Ikke unaturlig ettersom at trener Mike Budenholzer i 17 år var assistent under Greg Popovich. Laget er relativt inntakt fra forrige sesong, men har mistet DeMarre Carroll som var en viktig spiller. Spørsmålet vi stiller oss er hvem som skal avgjøre de tette kampene som kommer i sluttspillet? Men vi forventer mye morsom basket fra Hawks i grunnserien.

Best i vest
Der det var stor enighet om hvem som kom til å dominere i øst er det vanskeligere i vest. Golden State Warriors er regjerende mestere. San Antonio Spurs hentet årets mest ettertraktede «free agent» (kontraktløs spiller) da LaMarcus Aldridge valgte dem, Houston Rockets og Los Angeles Clippers forsterket sine lag og Kevin Durant er meldt om å være helt skadefri og klar for Oklahoma City Thunder. Og Memphis Grizzlies vil fortsatt være ett tøft lag å møte. Dette blir ett bikkjeslagsmål. Vi prøver oss på en topp fire likevel.

1. Vi må ærlig innrømme at det blir litt bingo om hvem som havner på første her. Men vi havner på San Antonio Spurs. Med den aldrende trioen av Tim Duncan (39 år), Tony Parker (33 år) og Manu Ginobili (38 år) trengte laget litt nytt blod. Og for en signering LaMarcus Aldridge kan vise seg å bli. Regnet som en av NBAs beste spillere var det flust av lag som ønsket å signere power forwarden på 211 cm. Aldridge ville tilbake til hjemstaten Texas og valgte Spurs. I tillegg signerte David West en kontrakt på minstelønn, han kunne fått vesentlig mer penger andre steder, og uttalte at han gjorde det fordi han mente Spurs ga ham størst sjanse til å vinne en tittel. Og så har du selvfølgelig trener Greg Popovich som styrer skuta. Det blir også interessant å se tilnærmingen til grunnserien. Popovich har vært kjent for å sørge for å hvile spillere for å være klare til sluttspillet, men forrige sesong endte Spurs på sjetteplass og tapte mot Los Angeles Clippers i første runde. I en avgjørende kamp syv på bortebane. Slik avdeling vest ser ut i år er det nok ikke utenkelig at Popovich og Spurs satser hardere på en god grunnserie slik at de også får hjemmebanefordel i sluttspillet.

2. Golden State Warriors er regjerende mester. På sin ferd mot NBA-tittelen gikk alt veien for laget fra Oakland. Motstanderlagene i kvart, semi og finalen slet med skader på viktige spillere, og flere har ytret at Warriors var heldige. Det har irritert Warriors-spillerne i sesongoppkjøringen. Og for å ha det klart, Warriors vant 67 av 82 kamper i grunnserien i fjor og var NBAs beste lag hele sesongen. Ledet an av Stephen Curry kommer de også denne sesongen til å kjempe helt i toppen og være blant de aller største favorittene. Så blir det spennende å se hvordan laget takler å være mestere, det er ingen enkel oppgave å forsvare tittelen. Men våre eksperter er alle enig om at Warriors er blant de mest underholdende lagene i NBA og vi gleder oss til å se Curry og co briljere på parketten igjen.

3. Oklahoma City Thunder. Forrige sesong ble fullstendig ødelagt av skader. Lagets to største stjerner, Kevin Durant og Russell Westbrook, sleit begge og Durant spilte faktisk kun 27 kamper. I år er begge meldt hundre prosent friske. Med sine to stjerner friske blir Thunder blant de beste lagene i NBA, forskjellen på Thunder og de to lagene nevnt over er at de er mer sårbare for skader. Laget har også fått en ny trener i Billy Donovan og det blir spennende å se om Thunder klarer å få til et mer dynamisk angrepsspill enn under den forrige treneren, Scott Brooks.

4. Los Angeles Clippers. Etter ha beseiret San Antonio Spurs i en fantastisk serie i første runde av sluttspillet forrige sesong så det ut til at laget endelig skulle nå en finale i vest. Clippers ledet 3-1 i kamper mot Houston Rockets og var på vei til å avgjøre på hjemmebane i kamp seks da alt gikk galt. I etterkant mente trener Doc Rivers at bredden på troppen var for dårlig og at spillerne rett og slett var for slitne. Og Clippers har forsterket laget. Inn kommer Paul Pierce, veteranen som elsker å skyte avgjørende skudd i store kamper, Josh Smith som var med å senke Clippers som Rockets-spiller forrige sesong og Lance Stephenson som hadde en forferdelig sesong for Charlotte Hornets forrige sesong, men som har et stort potensialet. Nykommerne sammen med lagets tre store stjerner, Chris Paul, DeAndre Jordan og Blake Griffin kommer til å sørge for at Clippers også i år blir å regne med. At Clippers beholdt Jordan kan vise seg å bli avgjørende. Centeren hadde i sommer blitt enig om en muntlig avtale med Dallas Mavericks, men ombestemte seg i siste øyblikk og resignerte for Clippers. Clippers blir gode, og veldig underholdende. 

Disse spillerne vil dominere
NBA er stjernenes liga. Alle lag ønsker å ha en av de største stjernene, både fordi det som oftest betyr mange seire i løpet av sesongen og fordi stjernene trekker både sponsorer og tilskuere. Vi har plukket ut noen spillere vi gleder oss ekstra mye til å se denne sesongen.

1. Stephen Curry. Golden State Warriors stjernespiller som også ble kåret til NBAs viktigste spiller i fjor og ledet laget til NBA-tittel. Curry var forrige sesong den spilleren som fikk flest stemmer av publikum til All Star-laget og vi forstår hvorfor. Point guarden er en magiker med ballen og regnes av mange allerede som tidenes beste skytter. Med «kun» sine 191 cm er Curry langt fra den tradisjonelle dominerende spilleren i NBA, men 27-åringen har gjennom hele sin karrière motbevist tvilerne. Og etter en sommer hvor mange har snakket om at Warriors var heldige, andre spillere har ment at de fortjente MVP-prisen og laget skal forsvare tittelen regner vi med at Curry kommer til å høyne nivået sitt enda ett hakk. Og det blir ikke morsommere å se på enn det.

2. Kevin Durant/Paul George. Vi tar disse gutta sammen. Durant skulle forrige sesong forsvare sin MVP-tittel fra sesongen i forkant, men spilte bare 27 kamper på grunn av et tretthetsbrudd i foten. Durant prøvde å komme tilbake men måtte ha en ny operasjon og sesongen kom aldri skikkelig i gang. Nå meldes det at NBAs kanskje beste scorer er helt frisk og Durant har sett bra ut i forsesongen. 27-åringen er i sin beste alder og er desperat etter å bevise at han er verdens beste basketballspiller. 
Når det gjelder Paul George så er situasjonen noe lignende. Forrige sesong skulle Indiana Pacers-spilleren virkelig ta steget opp til de største gutta og ble nevnt som en kandidat til å vinne MVP-tittelen før sesongen. Men så skadet George seg forferdelig under en kamp for USAs landslag, forwarden traff stativet under kurven og brakk leggbeinet tvers av. Så og si hele sesongen gikk i vasken både for George og hans Pacers. Vi gleder oss til å se disse gutta tilbake på parketten og er spente på om de går rett tilbake til å dominere slik vi er vant til å se. 

3. LeBron James. Man kommer selvfølgelig ikke utenom spilleren som av de fleste regnes som den beste spilleren i verden. James dro hjem til Cleveland før forrige sesong og ledet dem til en NBA-finale hvor de ble knust av et overlegent Warriors-lag. Denne sesongen kommer James til å gjøre alt han kan for hente tittelen hjem til Ohio, og det er nettopp noe av grunnen til at vi gleder oss. James kan nemlig gjøre absolutt alt på en basketballbane. 

4. Anthony Davis. Med spillere som Steph Curry, LeBron James, Kevin Durant og Chris Paul høres det kanskje rart ut, men mange tror at 22 år gamle Davis kan bli den beste spilleren i NBA - allerede denne sesongen. Davis er over 210 cm høy og kan likevel behandle ballen som om han var en point guard. I tillegg meldes det om at mannen med de karakteristiske øyenbrynene har begynt å skyte trepoengere. Det lover bra for New Orleans Pelicans og kan bety trøbbel for resten av ligaen. 

5. Chris Paul/Blake Griffin/DeAndre Jordan. Trioen fra Los Angeles Clippers kalles for «Lob City». Å se point guard Chris Paul skape rom og kaste ballen opp til høytflyvende Griffin eller Jordan er noe av det mest spektakulære vi får se i NBA. Og vi får se det mye. 

6. Russell Westbrook. Oklahoma City Thunder kom ikke til sluttspillet forrige sesong. Det var ikke fordi Westbrook ikke gjorde alt i sin makt for å få laget dit. Ettter å ha mistet 15 av de første 17 kampene av sesongen var Westbrook utrolig resten av sesongen. Skader på Kevin Durant og Serge Ibaka hindret laget suksess, men Westbrook spilte seg definitivt opp i samtalen om hvem som er NBAs beste spillere. Og få er like spennende å se på. Westbrook angriper både kurven og motstandere (noen ganger også lagkamerater) uten tanke på egen eller andres sikkerhet. Man sitter alltid med følelsen av at det vil smelle enten den ene eller den andre veien. Som oftest er det dunker som smeller så hardt at man knapt tror hva man har sett, selv etter reprisene. Vi kommer til å sitte på kanten av sofaen og følge med på Westbrook i år, og håper han holder seg skadefri. 

Hvem vil overraske?
Det er litt uenighet i rekkene om hvem som vil overraske mest denne sesongen. 
Baard Stoller mener vi bør se opp for Utah Jazz. Laget fra mormonerstaten var blant NBAs beste forrige sesong etter at de sendte vekk Enes Kanter til Oklahoma City Thunder og begynte å bruke Rudy Gobert. Og Stoller tror laget vil overraske mange kommende sesong. 
Der en av tidenes beste norske trenere har troen på Jazz mener en av våre beste spillere gjennom alle tider, Calix Black Ndiaye, at det er to lag man må se opp for. Den tidligere Ulriken Eagles-stjernen mener Boston Celtics blir å regne med i øst, rett og slett fordi lagets trener, Brad Stevens, er ett geni. 
I tillegg til Celtics mener basketeksperten at vi må følge med Milwaukee Bucks. Mange morsomme, unge spillere og trener Jason Kidd gjør at Bucks fort kan komme til sluttspillet og gi mer erfarne lag trøbbel. Og Giannis Antetoukompo er alene verdt å følge. 
Stig Omland var i sin tid en point guard som helst ville sentre pasninger bak ryggen. Likevel går Omland til basketballens fundamentale høyborg, Indiana, når han skal gi sitt tips. Mye av grunnen er Paul George. Omland tror forwarden i spann med George Hill og nysigneringen Monta Ellis vil bli svært dynamiske i både forsvar og angrep.