Fotballandslagets halvgrove brød

Nils Johan Semb var gjest hos Wenche i dag. Sammen bakte de de noen sunne og saftige brød.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne oppskriften er nok til tre store brød.
Dette brødet egner seg godt til frysing.
3-4 dl mûsli, eller solsikkekjerner og linfrø kan tilsettes i deigen.
Melken kan erstattes med vann for de som har melkeallergi.

Dette trenger du:

  • 5 dl skummet kulturmelk eller yoghurt
  • 7 dl vann
  • 1 ss raps bakeolje
  • 50 g gjær
  • 2-3 ts salt
  • 1 ss honning eller mørk sirup
  • 3 dl hvetekli
  • 3 dl havregryn
  • 4 dl sammalt rug grov
  • 7 dl sammalt hvete grov
  • ca 14 dl hvetemel

Slik gjør du:

Fotballandslagets halvgrove brød. FOTO: TV 2 / TV 2
Fotballandslagets halvgrove brød. FOTO: TV 2 / TV 2

Havregryn, kli eller solsikkekjerner til pynt
Varm vann og melk til 37 oC (fingervarmt).
Hell litt av væsken i en arbeidsbolle rør ut gjæren, tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.
Ha i resten av væsken og olje.
Tilsett salt, honning, hvetekli, havregryn, sammalt mel og mesteparten av hvetemelet.
Elt deigen til den er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 8-10 minutter i kjøkkenmaskin og 12-14 minutter for hånd.
Dekk med plast og la deigen heve i 50–60 minutter, til dobbel størrelse.
Ha deigen over på et melet bakebord.
Del den i tre emner og kna til den blir smidig og form til brød.
Rull brødene i havregryn, kli eller solsikkekjerner før de legges langpanne dekket med bakepapir, eller i former.
Legg en strimmel bakepapir mellom hvert brød, slik at de blir lett å ta fra hverandre etter steking.
Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i ca 40 min.
Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 oC i
ca 45 min.
Avkjøl brødene på rist.