Sogndal sikret opprykket med målfest i Hønefoss

Er klare for Tippeligaen tre runder før slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hønefoss-Sogndal 2-5

Sogndal blir å se i Tippeligaen 2016.

Laget fra saftbygda har hatt stø kurs mot norsk fotballs øverste nivå nesten hele sesongen og kan etter søndagens kamper i OBOS-ligaen begynne å glede seg til å spille i Tippeligaen igjen etter ett år på nivået under.

Feiret med fem mål på bortebane
For med seier borte mot Hønefoss og Kristiansunds tap mot Åsane er Sogndal garantert en av de to første plassene på tabellen.

Med tre kamper igjen er de fire poeng foran Brann på andreplass og ti foran nevnte Kristiansund på tredje. Det betyr at de rykker opp igjen på første forsøk etter å ha blitt degradert fra Tippeligaen i 2014.

Og det gjorde de med stil på søndag.

Hele fem ganger fikk de ballen i nota borte mot Hønefoss. 

To mål av Mahatma Otoo, ett hver at Kristian Fardal Opseth og Babacar Sarr, i tillegg til et selvmål av Sigurd Svendsen, ga laget fra Sogn og Fjordane en enkel og komfortabel seier på AKA Arena. 

At Fitim Kastrati og Abdoulaye Seck puttet for hjemmelaget betydde lite.

Godt nytt for Brann
En Sogndal-seier alene ville likevel ikke ha vært nok til å sikre opprykket. Kristiansund måtte tape borte mot Åsane og gjorde nettopp det.

Geir André Herrem scoret hjemmelagets første, og da Erlend Sivertsen puttet ballen i eget mål tidlig i andreomgang var løpet kjørt for Christian Mickelsens elever.

Kristiansund kan stadig sikre seg direkte opprykk de også, men ligger nå seks poeng bak Brann med bare ni poeng igjen å spille om.

Ni lag kan rykke ned
At Hønefoss tapte hjemme mot Sogndal kan vise seg å bli skjebnesvangert for Rune Skarsfjords lag.

Hønefoss hadde muligheten til å klatre opp på 30 poeng med seier, like mange som Bryne har på plassen over streken, men er med sine 27 poeng fortsatt helt sist i OBOS-ligaen med bare to kamper igjen å spille.

Det er likevel langt fra kjørt for Hønefoss.

Det skiller altså bare tre poeng opp til sikker plass, og med tre runder igjen (to kamper for enkelte lag) er det fortsatt hele ni lag som rykke ned. Bare seks poeng skiller nemlig fra Hønefoss på sisteplass opp til Åsane på åttendeplass.