Alexander Pama, som leder landets katastrofehåndtering, oppdaterer om tyfonen foran et værkart i Manila. Foto: AFP PHOTO / Jay Directo
Alexander Pama, som leder landets katastrofehåndtering, oppdaterer om tyfonen foran et værkart i Manila. Foto: AFP PHOTO / Jay Directo

Tyfonen Koppu har nådd land på Filippinene

Tyfonen Koppu nådde Filippinene søndag morgen. Som en del av forberedelsene, hadde myndighetene beordret evakuering langs deler av kysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tyfonen traff land ved kystbyen Casiguran i Aurora og beveger seg svært lite, opplyser værmeldingstjenesten i landet.

De har varslet at de kraftige vindene kan vare i opptil tre dager.

Som ventet traff tyfonen den nordøstligste delen av Luzon, den største og mest folkerike øya på Filippinene.

Lørdag ettermiddag lå tyfonen rundt 170 kilometer nordøst for byen Baler. Koppu ble da beskrevet som en kategori 4-tyfon, på en skala der 5 angir de kraftigste og mest ødeleggende av disse tropiske stormene. Vindhastigheten var oppe i 175 kilometer i timen.

Landets katastrofemyndigheter sier noen tusen personer i spesielt utsatte områder allerede har søkt tilflukt av frykt for oversvømmelser, jordskred og stormflo som kan hevet nivået i sjøen med opptil 2 meter.

– Vi pålegger nå folk å forlate kystområder og elvebredder for å minimere tap av liv, sier Alexander Pama, som leder landets katastrofehåndtering.

Ifølge værmeldingen kan det komme mellom 300 og 600 millimeter nedbør over rismarkene i Luzon, noe som kan føre til oversvømmelser og jordskred.

Det regner allerede i Manila, men det er ikke ventet at hovedstaden vil bli utsatt for vinder som kan gjøre skade. (©NTB)