Tony Blair sammen med George W. Bush under et NATO-møte i Istanbul i 2004. Foto: AP / Charles Dharapak
Tony Blair sammen med George W. Bush under et NATO-møte i Istanbul i 2004. Foto: AP / Charles Dharapak

Avis: – Blair forpliktet seg til Irak-krig et år i forveien

En britisk avis har fått tak i amerikanske dokumenter den hevder viser at statsminister Tony Blair forpliktet seg til å delta i krigen i Irak et år før invasjonen i 2003.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjernen i avisens avsløring er et dokument Colin Powell, daværende utenriksminister i USA, sendte til president George Bush. Dokumentet er datert 28. mars 2002, nesten nøyaktig ett år før invasjonen i mars 2003.

– Når det gjelder Irak, vil Blair være med oss dersom det skulle bli nødvendig med en militær innsats, skriver Powell i dokumentet, som trykkes i Mail on Sunday denne helgen.

– Han er overbevist på to punkter: Trusselen er reell, og suksess mot Saddam vil føre til ytterligere suksesser i regionen, skriver Powell og viser til Iraks leder Saddam Hussein, som ble styrtet i invasjonen året etter.

Mail on Sunday sier dokumentet er en del av en rekke hemmelige eposter fra Hillary Clintons mye omtalte private epostserver. Clinton, som nå er den fremste demokratiske kandidaten før neste års presidentvalg, var selv utenriksminister under Barack Obama.

Et annet sted siteres Powell på at «Storbritannia vil følge etter der vi viser vei i Midtøsten», mens andre uttalelser antyder at Blair var villig til å legge linjer for strategi, taktikk og PR for å bygge opp offentlig støtte til krigen i Irak.

Blair, som var britisk statsminister fra 1997 til 2007, har flere ganger nektet for å ha forhastet seg da landet ble med i krigen. Hans beslutning om å delta er i dag svært lite populær i befolkningen og har vært en hemsko for Labour i ettertid.

Blairs kontor har ikke vært tilgjengelig for kommentar om de nye funnene. (©NTB)